dobroge.tv

Live

Copiii de aur ai Constanței. Mircea, o promisiune pentru șahul românesc: „Aș fi foarte fericit să particip la un concurs internațional”

01 iunie 2022
Publicitate

Copiii din Constanța ne-au obișnuit mai mereu cu surprize dintre cele mai plăcute atunci când vine vorba de competiții. Răbdare, cumpătare și înțelepciune. Sunt câteva dintre calitățile pe care ar trebui să le dețină un pasionat de șah. Așa l-am caracteriza și pe Mircea, un copil de 13 ani care a luat locul 1 la concursul de șah pe județ. Însă, în palmaresul lui se găsesc peste 100 de diplome, cupe și medalii. Astăzi în platoul Dobrogea TV l-am avut alături de noi pe Mircea Cazan, care ne-a spus ce înseamnă pentru el acest sport al minții.

Alina Mitrache, Dobrogea TV: Am vrea să știm cum își petrece un campion ziua de 1 iunie.

Mircea Cazan, campion Șah - Locul I la concursul de șah pe județul Constanța: Am un turneu de șah. Ziua de 1 iunie petrec tot cu șah. Pe lângă faptul că m-am jucat cu verișoara mea, cu prietenii, voi avea și un concurs.

Alina Mitrache: După ce se termină acest campionat ce vei face?

Mircea Cazan: Sincer, încă nu știu ce voi face. Poate mai petrec timp cu verișoara, ori cu mama, cu familia.

Alina Mitrache: Tu ești elev în clasa?

Mircea Cazan: A VII-a, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”.

(...)

Alina Mitrache: Spune-mi, când ai început să joci șah?

Mircea Cazan: La vârsta de patru ani am început să joc șah cu bunicul meu. El mi-a arătat cum se mută piesele, cât valorează fiecare piesă, începutul. După aceea, m-a înscris mama la un club de șah unde am început să învăț cum să dat mat-urile. Când am ajuns la club știam cum se mută piesele. Și fix pe la vârsta de șase ani am avut primul meu concurs unde am luat locul 2.

Alina Mitrache: În momentul de față, știu că ai participat la peste 100 de competiții. De la ce concurs este medalia pe care o porți?

Mircea Cazan: Aceasta este de la Olimpiada Județeană de Șah, unde am luat locul I și m-am calificat pentru Olimpiada Națională care a avut loc weekend-ul trecut.

Alina Mitrache: Știu că ești la două cluburi legitimat. Unde anume?

Mircea Cazan: La Sparta Techirghiol și la ACS Fianchetto Constanța.

Alina Mitrache: Tu faci parte dintr-un grup de pregătire a Federației Române de Șah. Aici e vorba despre un grup de performanță. Spune-mi despre ce este vorba.

Mircea Cazan: Da, un Centru de Excelență care s-a creat după Campionatul Național și au fost clar mult mai mulți decât cei 15 care suntem acum și nu au fost aleși toți, numai cei care s-a observat că au avut rezultate bune la Campionat, că nu puteau să ia pe oricine. Și acolo am fost acceptat și eu.

(...)

Alina Mitrache: Știu că ai mai fost și la Olimpiada Națională, unde ai luat un loc foarte important. Au participat copii din 45 de județe.

Mircea Cazan: Da, acolo am luat locul 9 din 45. A fost un concurs frumos, s-a ținut la Reșița, a fost o experiență plăcută. Chiar dacă nu am vizitat acea parte, Reșița-Timișoara, mai mult am avut concursuri în Galați, Brăila, Iași, acea parte nu prea am vizitat-o.

Alina Mitrache: Există un concurs la care îți dorești să ajungi în mod deosebit?

Mircea Cazan: Un concurs deosebit nu aș avea, dar aș fi foarte fericit să particip la un concurs internațional, să plec din România și să merg poate în Grecia.

(...)

Alina Mitrache: Ce condiții trebuie să îndeplinești tu pentru a-ți urma visul de a participa la aceste competiții internaționale de șah.

Mircea Cazan: Clar trebuie să mă duc acolo pregătit. Mai am unele goluri și trebuie să le rezolv, dar mai am timp.

(...)

Alina Mitrache: Tu mi-ai spus că ai câștigat și locul I. Se câștigă bani din șah?

Mircea Cazan: La nivel, să fii cel mai bun din România, da, poți câștiga. Dar poți participa de acolo la concursuri internaționale, unde poți câștiga 100.000 de euro, poate chiar mai mult.

Alina Mitrache: Care a fost cel mai mare premiu pe care l-ai câștigat tu?

Mircea Cazan: Cred că a fost 400 de lei, nu mai țin minte foarte bine concursul, dar știu că asta a fost suma pentru că eram foarte fericit. A fost locul 1.

Interviul integral poate fi urmărit în videoul de mai sus sau AICI.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233