dobroge.tv

Live

Războiul, pandemia și scumpirile, cei mai mari dușmani ai industriei ospitalității: rezervările pe litoral au scăzut față de ceilalți ani

27 mai 2022
Publicitate

Sezonul estival 2022 se întrevede a fi mai slab comparativ cu cel de anul trecut, în opinia agenților economici din industria ospitalității de pe litoral. Turiștii se interesează de oferte, fac planuri, dar sunt foarte prudenți, deși spun că vor să vină la mare și să se bucure de plajă și soare. Însă vânzările sunt sub așteptări: înscrierile de la Early Booking sunt la doar 40% față de nivelul preconizat. Războiul, pandemia și scumpirile sunt cei mai mari dușmani ai industriei ospitalității.

După doi ani de pandemie și un an marcat de război la granița de nord a țării, sezonul estival pe litoralul românesc pare să depășească cele mai pesimiste previziuni. De când a început războiul în Ucraina, rezervările pe litoral aproape că s-au prăbușit.

„Slab! Deci chiar arată slab. În alți ani, da, pe vremea aceasta aveam deja rezervări, eram pregătiți cam în proporție de 50% pentru sezon. Acum, să zic, în proporție de 20%”, a declarat Maria Moise, recepționer hotel 3 stele Mamaia.

Tipologia turistului s-a schimbat, cu siguranță. Oaspeții nu-și mai îngheață practic, banii cu mult timp înainte. Sejurul se achiziționează din scurt și așa practic a și rămas în noul sezon”, a declarat Silvia Vornic, manager hotel all-inclusive.

Incertitudine, acesta este cuvântul de ordine în rândul operatorilor din turismul de pe litoral, care simt că se-ntorc în timp, când turiștii se hotărau în ultimul moment pentru a merge în vacanță. Acest lucru îi ține în șah și pe hotelieri și pe agenții de turism care nu pot să-și dimensioneze nici prețul, nici oferta.

Turistul român a devenit mult mai cumpătat, este mult mai echilibrat față de anii trecuți și mult mai atent la produsul turistic pe care-l achiziționează. Se simte o ușoară întoarcere la vremurile de demult și vânzările pe înscrieri timpurii au scăzut cam cu 40 % față de anii precedenți”, a declarat Andreea Radu, director comercial agenție turism

Pachetele cele mai vândute se situează undeva între 2.000 si 2.500 lei/pachet/familie. Se vând vacanțele all-inclusive, evident pentru familiile cu copii. Se vând vacanțele în Mamaia Nord pentru cei care cauta distracție”, a declarat Adrian Voican, patron agenție de turism.

Fie că vorbim despre hotelieri sau despre agențiile de turism, toți actorii implicați în industria ospitalității privesc cu îngrijorare situația mondială creată de război și de scumpirea mărfurilor de orice fel.

E greu de revenit la situația din 2019, 2018, e-adevărat, o să dureze. O să dureze și pentru că lumea e întoarsă pe dos și de prețuri și de criză energetică”, a declarat Andrei Trandafir, hotelier 3 stele Mamaia.

În opinia agenților economici din industria hotelieră de pe litoral, flexibilitatea este cuvântul cheie care stă la baza unei experiențe de calitate a oaspetelui. Ultimii ani au modificat profund profilul și așteptările consumatorului de servicii turistice, reacțiile și comportamentul acestuia fiind acum imposibil de previzionat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233