Delfinariu din Constanța va găzdui în această vară o galerie de artă neconvențională: sute de elevi din județ și-au expus creațiile
Delfinariu din Constanța va găzdui în această vară o galerie de artă neconvențională, menită să promoveze tinerele talente. Sute de elevi din județul Constanța își vor expune începând de astăzi talentul în cadrul unei expoziții organizată la Microrezervația complexului muzeal în cadrul proiectului „Cercetaș la Delfinariu”. Creațiile celor mici includ picturi, poezii, dar și căsuțe pentru păsări, iar cele mai bune 200 dintre acestea au fost deja premiate.
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are parte din această săptămână de și mai multă culoare. Elevi de toate vârstele din cadrul școlilor din județul Constanța își vor expune talentul și operele în cadrul unei expoziții amenajată chiar în incinta complexului în cadrul proiectului „Cercetaș la Delfinariu”. În total, aproximativ 400 de lucrări de la 20 de unități de învățământ vor putea fi admirate și apreciate de vizitatorii care vor veni în această vară la Delfinariul din Constanța. Acestea au fost împărțite pe mai multe secțiuni, de la construire de căsuțe pentru păsări mici, până la creație literară, pictură și grafică.
„Este o propagandă foarte bună a relației dintre copii, mediu, natura dobrogeană. Scopul proiectului este cunoașterea florei și faunei dobrogene, în unicitatea sa”, a declarat Iulian Călin, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
„Nu putem să trăim aici, să coabităm cu animalele, cu natura dacă nu învățăm să o protejăm. Ne adresăm copiilor de orice vârstă. Pe mai multe secțiuni, în funcție de pasiunile lor. Pentru că protejarea naturii se face în strânsă legătură cu formarea caracterului dar și cu formarea talentelor lor”, a declarat prof. Laura Popa, inspector pentru biologie ISJ Constanța.
Scopul proiectului a fost de a-i apropia pe școlari de natura dobrogeană, de a le dezvolta creativitatea și dorința de a ocroti diversitatea biologică din Dobrogea. De asemenea, el menit să îi învețe pe copii de la vârste fragede importanța îngrijirii mediului.
„Copiii mici încep: uite o gâză, uite o plantă, hai să o rup. Și au acest instinct de a o rupe. Și le spui: nu, că-ți oferă oxigen, îți oferă sănătate. Și începi să construiești parteneriatul acesta pe care copilul îl dezvoltă cu natura încet-încet. Astfel încât, când ajungem mari, să nu mai vedem munții de gunoaie aruncați pe marginea drumului, să spunem sau în mare”, a mai declarat prof. Laura Popa, inspector pentru biologie ISJ Constanța.
Printre lucrările remarcate se numără și opera Mariei, care a obținut Premiul I. Aceasta spune că este pasionată încă de mică de pictură și desen, iar prin lucrarea sa a încercat să redea imaginea Mării Negre, care trebuie să fie întotdeauna curată.
Maria, elevă: Prima oară am desenat la trei-patru ani și mi-a plăcut.
Reporter: Ce a reprezentat pentru tine această pictură?
Maria: Marea și frumusețea mării. Să nu aruncăm ambalaje pe jos, gumă, să strângem gunoaiele, să le punem la gunoi și să reciclăm.
Cum toate creațiile micilor artiști au fost deosebite, departajarea a putut fi cu greu făcută, în condițiile în care din totalul operelor, doar aproximativ 200 au fost premiate. Toți elevii participanți la expoziție au primit în schimb invitații la Delfinariu, Acvariu, Planetariu și Microrezervație.
„Sinceră să fiu, destul de greu pentru că toate sunt de apreciat. Dar, s-a ținut cont de tematică, având în vedere că, în aceste lucrări, trebuiau cuprinse elemente de floră, elemente de faună și unele nu includeau în totalitate ceea ce am cerut noi”, a declarat Anca Mihai, muzeograf.
Lucrările vor fi expuse pentru public în microrezervația complexului muzeal pe tot parcursul sezonului de estival. Mai mult, căsuțele pentru păsărele vor fi amplasate în copacii care înconjoară întregul complex.