dobroge.tv

Live

Zeci de delfini din Marea Neagră, au murit în ultimele două luni, din cauza războiului din Ucraina

11 mai 2022
Publicitate

Un alt posibil efect al războiului din Ucraina este creștere numărului de delfini morți în Marea Neagră. Biologii cred că poluarea fonică din nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile româneşti, bulgare şi turcești, unde acestea eșuează pe plaje sau sunt prinse în plasele de pescuit. Numai ieri la Sulina şi la Sf Gheorghe au eşuat 26 de delfini, morţi.

Începutul de an părea promiţător pentru delfinii din Marea Neagră. În primele luni din 2022, doar câţiva muriseră sufocaţi în plasele pescarilor. Apoi a început războiul din Ucraina când ruşii au atacat cu navele de luptă.

“Ulterior au început să apară zilnic 1-2-3 până la 5 cazuri și chiar ieri am avut o sesizare din zona Deltei Dunării, dintre Sulina și Sf. Gheorghe unde au identificat 26 de delfini eșuați”, a declarat Marian Paiu, director executive ONG Mare Nostrum.

Traumatismul acustic este una dintre explicaţiile biologilor marini. Cercetătorii cred că poluarea fonică crescută din nordul Mării Negre, cauzată de nave ale marinei rusești împing cetaceele spre sud, către țărmurile româneşti, bulgare şi turceşti.

“Sunt influenţați de sunetele emise de către submarine pentru detectarea navelor de război”, a spus Valeria Abaza, director I.N.C.D.M. „Grigore Antipa” Constanța.

“Mamiferele se aglomerează în partea sudică tot din aceeași cauză - zgomotul foarte mare care le deranjează și se adăpostesc în partea sudică a Mării Negre, fiind foarte derutați pentru că sunt vizibil deranjați de sunete”, a declarat George Harcota, cercetător marin.

“Acestea pot să producă leziuni în acel organ de orientare al lor, în melon. O explozie puternică pe o rază destul de mare poate afecta astfel încât să producă leziuni incompatibile cu viața”, a explicat Răzvan Popescu, biolog.

În timp ce trauma acustică poate explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica rata mai mare de capturi accidentale în plasele pescarilor.

“Ei încearcă să evite aceste zone afectate și să se îndepărteze, să fie în siguranță. Noi am găsit pe plajă câteva exemplare. Într-adevăr aveau urme de plasă”, a precizat George Harcota, cercetător marin.

“20% dintre aceste exemplare prezentau urme de plasă și tăieturi. Asta înseamnă prinderea accidentală în plasele de pescuit”, a spus Costin Timofte, biolog.

Şi Turcia înregistrează tot mai mulţi delfini morţi pe care valurile îi aduc la mal. De la începutul războiului, peste 80 de mamifere au fost găsite moarte în vestul țării, în Marea Neagră.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233