dobroge.tv

Live

Ucrainenii ajunși la Constanța își găsesc locuri de muncă în industria ospitalității. Hotelierii și patronii de localuri sunt dornici să-i angajeze

05 mai 2022
Publicitate

Hotelierii și patronii de localuri de pe litoral caută să angajeze ucraineni pentru acest sezon estival. Este un ajutor pentru cei care au fugit din calea războiului, dar și pentru operatorii economici care se confruntă cu o lipsă acută de angajați. Este nevoie de cameriste, ospătari, recepționere, dar și de personal în bucătărie. Ucrainencele sunt dornice de muncă, însă cele mai multe dintre ele nu au cine să-și lase copiii.

Maria: Eu am înțeles, trebuie fete. Plătiți bani?

Manager hotel: Da, să lucreze cum lucrează colegele mele.

Este discuția dintre managerul unui hotel din stațiunea Mamaia și Maria, o ucraineancă. Femeia înțelege românește pentru că vine dintr-un sat moldovenesc de pe lângă Odessa. Este și legătura pe care o au reprezentanții unității de cazare cu oaspeții din țara vecină. Pentru că se apropie lunile foarte aglomerate ale sezonului estival, hotelierii caută personal.

În acest moment, avem angajat personal român, dar suntem în căutare și de persoane din Ucraina. Ne gândim întâi să le propunem celor din hotel care sunt cazați și apoi avem niște legături la Corbu și la Tuzla să angajăm personal ucrainean”, a declarat Oana Tănase, manager hotel.

La acest hotel sunt cazați peste 200 de ucraineni, iar cei mai mulți dintre ei sunt mame cu copii mici.

Trebuie să muncim undeva. Noi vrem acasă să ne întoarcem, avem nădejde că poate peste o lună, peste câteva săptămâni poate ne întoarcem acasă. Noi vrem acasă, dar trebuie să căutăm de lucru aici”, spune Maria.

Și alte ucrainence își doresc să își găsească un loc de muncă, însă este foarte greu pentru cele care sunt la noi în țară singure cu copii mici. Nu ar avea cu cine să-i lase cât timp ar fi la serviciu, iar acest lucru este o problemă pentru că banii cu care au venit sunt pe sfârșite, iar lucrurile de care au nevoie, sunt scumpe, spun femeile.

Mă interesează, dar am o fiică de trei ani și sunt doar eu aici. Nu am cu cine să o las aici. Din cauza aceasta nu pot să muncesc”, spune o ucraineancă.

Nu înțeleg cât timp vom mai sta în România, iar să muncim nu este chiar posibil pentru noi pentru că avem copii mici”, spune o altă ucraineancă.

Hotelurile și localurile de la mare riscă să nu aibă suficient personal pentru vârful de sezon, așa că patronii caută soluții pentru a-și completa echipa. Dorința de muncă și un minim de valori personale ar fi singurele condiții pentru angajare.

Cel mai greu este cu limba, cu traducerea pentru că vorbesc foarte puțin engleza. Asta cred că e cel mai important, în rest dorință de muncă”, a mai declarat Oana Tănase, manager hotel.

Forța de muncă, într-adevăr, e mai greu de găsit, dar nu imposibil. Am angajat deja și ucraineni, chiar și pe recepție o fată care știe și română și franceză și ucraineană și rusă”, a declarat Victor Holban, reprezentant hotel.

În ultimii ani, litoralul românesc s-a confruntat cu criză de personal, deficitul ajungând la câteva zeci de mii de oameni. Acesta este într-o continuă creștere de la an la an, în condițiile în care la malul mării apar tot mai multe unități din industria HoReCa.

Am lansat oferte către refugiații ucraineni. Sunt mai multe încercări și din partea noastră dar și din partea lor de a-și găsi un loc de muncă, pe perioada sezonului, cel puțin. Pentru că noi avem nevoie de această forță de muncă”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO Constanța.

La nivelul județului, avem peste 4.000 de refugiați cazați atât în unitățile de cazare din municipiu și Mamaia, cât și în apartamentele puse la dispoziție de constănțeni. De asemenea, în fiecare zi, 1.600-1.800 de ucraineni sunt cazați în peste 3.000 de locuri special amenajate pentru ei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233