dobroge.tv

Live

Mulți copii, puține creșe: doar 380 de locuri disponibile în Constanța, pentru peste 5.000 de copii în vârstă de până la doi ani

02 mai 2022
Publicitate

380 de locuri - doar atâtea sunt disponibile în municipiu pentru înscrierea la creşe în anul şcolar viitor. Numărul locurilor este mult prea mic, în condiţiile în care, în Constanţa sunt peste 5.000 de copii până în doi ani. Părinții se plâng că sunt puține, iar unii dintre ei trebuie să scoată bani în plus din buzunar, pentru educația timpurie a celor mici și aleg unitățile private. Momentan în orașul nostru funcționează doar cinci creșe.

Ca în fiecare an, părinții sunt și acum puși în mare dificultate. Aceștia sunt nemulțumiți și spun că amenajarea creșelor ar trebui să fie prioritară, mai ales că în momentul de față funcționează doar cinci astfel de spații.

Ar trebui să facă mai multe, dar părinții se descurcă cum pot din păcate, pentru că oricum mulți sunt tineri care au venit în oraș, iar părinții sunt din altă parte și e destul de complicat să vină bunicii să aibă grijă de ei, cu bonele la fel”, spune o mămică.

Nu au loc asta este prima problemă”, spune o altă mămică.

În ceea ce privește numărul de locuri, acesta este insuficient în comparație cu numărul copiilor din municipiul Constanța. Concret, vorbim de aproape 400 de locuri și peste 5.000 de copii până în doi ani.

380 avem locuri disponibile în creșele constănțene, dintre care 139 reînscriși, cei care vor continua și locuri libere: 241 de noi locuri”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Pentru că sunt atât de puține locuri, iar cererea este foarte mare, există câteva criterii de departajare. Printre acestea se numără: ordinea depunerii cererii pentru înscrierea la creșă, vârsta copilului și situația părinților, dacă aceștia sunt angajați. Și cum locurile sunt limitate, mulți părinți se văd nevoiți să apeleze la creșele private. Însă, aici tarifele sunt destul de mari, se plâng adulții. Mai ales că unii dintre ei, pe lângă faptul că nu au posibilități materiale, nu au rude sau persoane de încredere cu care să-i lase pe cei mici.

Am depus dimineață dosarul online, la ora 08.00, în speranța că vom prinde anul acesta un loc. Fetița merge momentan la o creșă, însă este o creșă privată, iar costurile sunt destul de măricele. Dar ambii părinți muncim și ar fi destul de dificil dacă nu ar merge la o creșă. Plătim undeva la 1.600 de lei pe lună”, spune Valentina.

Startul înscrierilor la cele cinci creșe din municipiu s-a dat luni dimineață, la ora 08.00.

Pentru anul școlar 2022-2023, înscrierile la creșă se fac între 2 mai 2022 și 31 mai 2022. Dosarul complet se poate depune doar în sistem online la adresa de mail pusă la dispoziție de Direcția Generală de Asistență Socială.

Listele cu copiii admiși, în limita locurilor aprobate, se va publica pe site-ul instituției și va fi afișat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța pe 1 august 2022.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233