Teatrul de Vară, uitat de autorităţi, a ajuns de la clădirea-simbol din Mamaia la un focar de infecţie. Pe scena lui s-au lansat mulţi artişti, astăzi este casă pentru oamenii străzii
Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia a ajuns să reprezinte în ultimii ani un real pericol pentru trecători. Focarul de infecţie se află chiar la intrarea în stațiunea Mamaia. Înconjurată de buruieni crescute haotic și plină de gunoaie, clădirea a ajuns o ruină. Oamenii privesc cu nostalgie la ceea ce a fost odată punctul principal de divertisment din stațiune. Autoritățile au anunțat însă că s-au făcut deja primii pași pentru reabilitarea și modernizarea teatrului.
Încă de la intrarea în stațiunea Mamaia toți cei care ajung aici sunt întâmpinați de celebrul Teatru de Vară care aduna în fiecare sezon mii de spectatori și sute de artiști celebri români și străini. Însă, trecerea anilor și lipsa investițiilor și-au pus serios amprenta pe teatru. Acum, clădirea pare a nimănui.
Graffiti pe pereți, gunoaie și tencuială căzută. Așa arată acum Teatrul de Vară din Constanța. Deși cândva era unul dintre locurile speciale din oraș, acum acesta a devenit o ruină.
Mai mult, structura ei s-a degradat, pereții sunt scorojiți, bucățile de metal sunt ieșite din balcoanele mici și rupte, iar unde vezi cu ochii sunt numai gunoaie. De asemenea, scările pe care artiștii pășeau pe scenă sunt sparte și pline de deșeuri, iar printre scaunele pentru spectatori au crescut buruienile.
„Păcat. Păcat că nu l-au reabilitat și l-au lăsat așa să se degradeze”, a spus un constănţean.
„Sper să se întâmple ceva cu el, să se apuce să-l reabiliteze, dar vom vedea. Ar aduce mai mulți turiști și mai mult interes”, este de părere alt constănţean.
Inaugurat în anul 1963, Teatrul de Vară din Mamaia a fost, de-a lungul timpului, locul în care s-au desfășurat cele mai importante manifestări cultural-artistice de pe litoral. Oamenii își aduc aminte cu nostalgie de vremurile în care veneau aici pentru a urmări spectacolele. Mai mult, aceștia susțin că întreaga stațiune are avea nevoie de unele îmbunătățiri.
„Cei pe faleză e ok, dar ce e în stânga, în anumite zone, cu excepția zonei ăsteia atn-ului și ce mai e pe la perla pe acolo, în rest curățenia ar trebui cât se poate și inclusiv pe malul lacului Siutghiol. Sunt locuri în care pe bicicletă e foarte greu”, a spus un alt constănţean.
„Ar trebui să fie un exemplu pentru perla României, dar din păcate sunt mai sunt mici defecte. Încă mai trebuiesc multe schimbări. În primul rând curățenia, locurile pentru copii și terasele care lasă încă de bănuit", este părerea unui alt constănţean.
Autoritățile susțin că primii pașii pentru consolidarea teatrului au fost făcuți deja. Asta după ce în 2020, consilierii județeni au alocat suma de 5,1 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia. Însă, cel puțin până acum, nu s-a făcut nimic.
„Aștept acum expertiza, fișa tehnicului și dacă spun că structura e în regulă mergem mai departe. Mulți care au fost acolo au spus că toată structura e în apă, inundată și ca orice bloc sau orice construcție veche dacă este supusă eroziunii nu ne putem asuma niște riscuri de funcționalitate dacă nu prezintă garanția că sunt toate lucrurile în regulă”, a declarat Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța.
Până când Teatrul de Vară va fi gata, turiștii, dar și constănțenii au și alte alternative. Aceștia pot merge la Teatrul de Stat Constanța, Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski, Teatrul de păpuși ,,Căluțul de Mare” sau la spectacole de stand up comedy organizate în diverse locații din oraș.