dobroge.tv

Live

Primăria Constanţa, nevoită să facă un pas în spate în conflictul cu artiştii plastici. ''Este o promisiune că lucrurile vor fi așezate corect''

27 aprilie 2022
Publicitate

Au căzut la înțelegere. Conflictul dintre artiștii plastici și Primăria Constanța s-a sfârșit azi-dimineață când aceștia au ajuns la un acord cu edilul municipiului. Proiectul ce viza atelierele artiștilor a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Mai mult decât atât, acestora li s-a promis că vor fi susținuți mai mult pe viitor și că vor fi consultați în toate proiectele culturale.

„Atelierele de creație se vor moderniza, fără a fi evacuați artiștii din spațiile de creație”, a declarat Florentin Sârbu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici filiala Constanţa.

Este una dintre promisiunile pe care artiștii constănțeni au primit-o în urma unei discuții cu primarul municipiului, Vergil Chițac. Dacă până miercuri dimineață, aceștia erau revoltați și îngrijorați de soarta atelierelor de creație, situația s-a schimbat acum în avantajul lor. Proiectul de hotărâre care revoca dreptul la folosință gratuită a acestor sedii a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de vineri.

„Totodată ni s-a promis că se va prelungi hotărârea din 2004 legată de folosința gratuită a acestor spații de creație de pe bulevardul Mamaia, Eminescu 22 și Ferdinand și că vom fi consultați în toate proiectele culturale”, a declarat Florentin Sârbu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici filiala Constanţa.

„Este o promisiune că lucrurile vor fi așezate corect pentru că există o strategie culturală la Constanța și noi mizăm pe această promisiune pentru că este un oraș important cu un potențial cultural demn de remarcat care trebuie pus în valoare”, a specificat Petru Lucaci, președinte Uniunea Artiștilor Plastici România.

Spațiile în care funcționează artiștii plastici sunt spații cultural protejate. Chiar dacă Primăria Constanța ar fi votat proiectul de hotărâre, acesta putea fi atacat în instanță și ar fi avut câștig de cauză, spun reprezentanții legii.

„Potrivit ordonanței de urgență 21/2003 unde articolul 3 spune că spațiile folosite de artiștii plastici care sunt membri ai uniunilor de creație legal constituite și de utilitate publică se declară spații cultural protejate”, a declarat Elena CURIC, jurist.

O altă problemă cu care se confruntă artiștii constănțeni, dar și cei din țară, este faptul că aceste ateliere de creație sunt insuficiente. De pildă, în orașul nostru activează în jur de 130 de artiști plastici, iar spațiile pentru ei sunt doar 20 la număr.

„Același lucru se întâmplă la nivelul întregii țări. La București sunt 4.000 de artiști și sunt vreo 300-400 de ateliere, ceea ce este insuficient. Artistul își plătește locul de muncă, adică atelierul, dacă îl are, își plătește chirie, îți plătește utilități, plătește producția care este extrem de costisitoare”, a precizat Petru Lucaci, președinte Uniunea Artiștilor Plastici România.

Și pentru că au reușit să cadă la înțelege, protestul „Disperării”, așa cum l-au numit artiștii plastici, și care trebuia să aibă loc miercuri după-amiază, a fost anulat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233