dobroge.tv

Live

Fericire pe chipul copiilor ucraineni. Micuții care au ajuns la Pavilionul Expozițional au primit ouă de ciocolată: „Sper să fie ultimul Paște pe care nu îl sărbătorim acasă”

20 aprilie 2022
Publicitate

Pasca, ouăle vopsite, dar și luarea luminii sfinte în noaptea de Înviere sunt tradiții pe care le respectă și vecinii noștri de peste graniță. Pentru ucrainenii veniți în România va fi prima sărbătoare departe de familie, însă cei mai mulți dintre ei vor încerca să păstreze obiceiurile cu care au crescut. Deși au trecut prin momente grele în ultima perioadă, Învierea Domnului trebuie sărbătorită cum se cuvine, spun aceștia.

Cu ouă de ciocolată - așa au fost întâmpinați copiii care au fost miercuri dimineață la Pavilionul Expozițional din Constanța. Micuții s-au bucurat de dulciuri, iar părinții lor de pungile cu alimente.

150 de ucraineni s-au bucurat de pachete cu mâncare puse la dispoziție de o fundație non-guvernamentală. Oamenii s-au gândit și la copii și au pus în pachete câte un iepuraș de ciocolată pentru a le face sărbătoarea mai plăcută.

Mai sunt câteva zile până când creștin-ortodocșii vor sărbători Învierea Domnului. Anul acesta însă, nu toți se pot bucura de momentele cu cei dragi. Multe familii de ucraineni au fost destrămate, iar cei care au venit la noi în țară vor petrece primul Paște departe de casă. Asta nu îi împiedică să facă mici gesturi pentru a-i bucura pe cei mici.

Sunt cu copiii aici și avem cunoștințe, prieteni aici. Eu sunt profesoară și vom crea niște obiecte handmade sau niște desene cu copiii mei. Nu pot face prăjituri de Paște, dar vreau să fac ceva cu copiii mei”, spune o ucraineancă.

Alții au fost mai norocoși. Au reușit să vină în România cu toată familia și spun că vor încerca să respecte majoritatea tradițiilor de acasă. Printre ele se numără și participarea la slujba de Înviere.

Toată familia împreună vom merge la biserică, vom prepara ceva mâncare specială, vopsim ouă, am făcut deja ceva cumpărături, este o pâine specială pentru Paște. Vom sta împreună toată familia și ne vom relaxa”, spune un ucrainean.

Însă, oricât de multe pregătiri ar face și oricât de bine ar respecta datinile, un lucru este sigur: nimic nu poate înlocui sărbătorile petrecute acasă. Asta este și dorința lor cea mai mare: să se poată întoarce mai repede în Ucraina.

Sper ca acesta să fie ultimul Paște pe care nu îl sărbătorim acasă”, spune

Ucrainenii nu au conceptul de „Iepurașul de Paşte” sau de vânătoarea de ouă, elementul central al sărbătorii fiind masa de Paște. Săptămâna de după reprezintă, de asemenea, un moment important când familiile duc coșuri cu alimente și mici cadouri la cimitire pentru strămoșii lor, lucru pe care anul acesta nu vor avea cum să îl facă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233