dobroge.tv

Live

Constănțenii au început cumpărăturile pentru masa de Paște. Carnea de ied, mai căutată decât cea de miel: „Are un alt gust, e mai fragedă”

18 aprilie 2022
Publicitate

A fost din nou forfotă în piețele constănțene, dar și în marile magazine. Deși carnea de miel ar trebui să fie nelipsită de pe masa de Paște, unii constănțeni au ieșit la cumpărături în căutarea cărnii de ied. Gustul diferit, dar și prețul mai mic, susțin aceștia, sunt principalele motive pentru care aleg să renunțe la miel. Mai mult, în cazul unor probleme de colesterol, specialiștii recomandă ca alternativă acest tip de carne.

De Paşte mielul este nelipsit de pe masa românilor, însă are o carne grea și nu toată lumea o poate consuma, mai ales dacă unii au și probleme de sănătate. Există totuși o alternativă: carnea de ied.

Constănțean: Ied aș vrea să iau.

Reporter: De ce ied?

Constănțean: Îi place nevestei mele.

Vreau așa pentru o ciorbiță, pentru.. o să caut să văd care e mai ieftin”, spune o constănțeancă.

Iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei sau a porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor de eliminat la tăiere.

Iedul pentru că are carnea mai dulce”, spune un constănțean.

Sincer să fiu, iedul este foarte bun. E mai ușurel. Carnea de ied este mai ușurică”, spune un alt constănțean.

Ied. Are un alt gust, e mai fragedă, are și alt miros”, spune o constănțeancă.

Mai mult, pentru cei cu buget mai mic, iedul este o opțiune bună, pentru că vânzătorii sunt dispuși să lase la preț. De exemplu, în piețele constănțene carnea de miel se vinde la prețul de 40 lei/kg, iar carnea de ied este 36 lei/kg.

Mielul este mai gras, da. În cele mai multe cazuri. Da, mai cere și ied pentru că nu are colesterol, față de miel. Undeva la trei-patru lei diferență mai puțin față de miel, cam așa este. Se negociază totul”, a declarat Nicu Lambru, producător.

Dacă aveți probleme cu colesterolul, medicii propun ca alternativă consumarea cărnii de ied în locul celei de miel în această perioadă.

Persoanele care suferă de gută și care se știu bolnavi de gută nu trebuie să facă abuz sau să consume în exces carne de animal tânăr, adică miel sau ied în speță sau organe pentru că acestea le cresc valorile de acid uric și poate să li se facă rău după ce trece Paștele”, a declarat Mihaela Iftene, medic nutriționist.

Totodată, iedul are mai multe proteine. La 100 de grame, are un coţinut de colesterol mai scăzut chiar şi decât carnea de pui, iar numărul de calorii este mic. Concret, aproximativ 100 grame de carne de ied au 143 de calorii, în timp ce 100 de grame de carne de miel au mai mult decât dublu, aproape 294 de calorii.

Carnea în sine este o proteină care este importantă. Ne luăm proteine sub formă de aminoacizi din toate tipurile de carne. Iedul se digeră mai bine decât mielul, dar este în continuare nevoie de cumpătare și de o cantitate între 150-200 de grame la masă. Să asezoneze orice masă cu salată. Cât mai multă salată. Acele fibre și vitamine din salată vor ușura digestia. Vor pune mai puțină presiune pe ficat”, a declarat Cecilia Apostoiu, medic nutriționist.

Mai mult, carnea de ied are un conţinut ridicat de proteine şi fier.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233