dobroge.tv

Live

O şcoală dintr-o comună din Constanţa, dotată cu table inteligente, internet, toalete în interior. Directoarea s-a luptat ca sărăcia să nu le fure copiilor şansa la educaţie

11 aprilie 2022
Publicitate

Jumătate de miliard de euro are de cheltuit Ministerul Educaţiei pentru a reduce abandonul şcolar, o problemă care ne situează într-un top al ruşinii şi neputinţei, la nivel european. Mai marii din minister au făcut o listă cu şcolile eligibile şi au lăsat greul în sarcina directorilor unităților de învățământ. Însă, sunt și școli unde conducerea a încercat să facă acest lucru singură. Într-o comună de lângă Cernavodă o directoare s-a angajat în lupta cu sărăcia copiilor şi cu dorinţa de a-i aduce pe toţi la şcoală. Şi-a reuşit în doar câteva luni.

Comuna Seimeni se află la doi pași de Cernavodă însă, pare departe de lumea agitată a civilizației urbane. Școala Gimnazială de aici are 216 elevi, număr în care sunt incluși și cei de la grădiniță. În mai puțin de două luni, directoarea unității de învățământ a reușit să reducă la zero abandonul școlar.

„Avem clasa a IV-a si viitorii copii de clasa pregătitoare. După cum vedeți, îi ajută pe cei de pregătitoare să realizeze fișe”, spune Mirabela Lojniță, director Școala Gimnazială Nr. 1 Seimeni.

Încă de la începutul mandatului său, a promis că o să încerce să facă tot ceea ce poate pentru a-i aduce pe toți copiii la școală. Și așa a și făcut. A început să vorbească cu prietenii și cei apropiați și astfel a reușit să găsească cele mai bune soluții pentru cei care au dificultăți din cauza contextului familial.

„Sunt câțiva copii care au nevoie de materiale și aici am încercat eu să intervin, cu sprijinul prietenilor sau diferitelor asociații care fac lucrul acesta”, a declarat Mirabela Lojniță, director Școala Gimnazială Nr. 1 Seimeni.

„Inițial a fost destul de greu deoarece copiii vin din trei sate. Anul trecut a fost destul de greu pentru că au fost pregătitoare, au fost mici, nu s-au cunoscut. Dar anul acesta da, într-adevăr îi ajut cu materiale didactice”, a declarat Flavia Maria Vlad, învățătoare.

Acum, școala din Seimeni are tablă inteligentă în fiecare clasă, videoproiectoare, internet în fiecare clasă, căldură și toalete în interior, dar și supraveghere video tot timpul.

„Aducem toți copiii la școală da, dar trebuie să-i și menținem. Sau să prevenim părăsirea timpurie a școlii. Și atunci, creând o stare de bine în școală, ei, copiii și părinții, trebuie să știe că școala nu îi abandonează. Școala îi așteaptă cu brațele deschise și aici vor găsi alinare, educație, lucruri frumoase”, a mai declarat Mirabela Lojniță, director Școala Gimnazială Nr. 1 Seimeni.

„Avem toate condițiile după cum puteți observa, table inteligente în toate clasele”, a declarat Cătălina Beldiman, învățătoare.

Mirabela Lojniță se înarmează cu răbdare și îi vizitează constant pe copii acasă. Interesul față de cei mici, dar și implicarea de care dau dovadă atât conducerea, cât și profesorii i-au făcut pe părinți să-i înscrie pe cei mici la această școală.

„Este o şcoală foarte frumoasă, foarte dotată, foarte bine întreținută. Profesorii sunt foarte ok și învățătorii de asemenea, precum și doamnele educatoare. Ne bucurăm că își dau interesul pentru copiii noștri, cu toate că suntem din mediul rural”, spune o mămică.

„Ne place școala pentru că este îngrijită față de alți ani, profesorii sunt deschiși cu ei, vorbesc, copiii vin cu drag. Este o școală mult mai pregătită față de ce avem în oraș, în apropiere”, spune o altă mămică.

La nivel național, Ministerul Educației a lansat și Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR. Acesta urmărește creșterea participării la educație a elevilor din unitățile de învățământ. Cel puțin 2.500 de școli și licee vor fi sprijinite cu până la 200.000 de euro. Din listă fac parte și peste 40 de unități de învățământ din județul Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233