dobroge.tv

Live

Constănțenii vor plăti mai mult pentru masa de Paște. Cozonacii, dar și legumele sau verdețurile s-au scumpit: „Pentru pensia noastră este enorm”

07 aprilie 2022
Publicitate

Vom avea un Paște scump anul acesta. De la carnea de miel, la ouă și până la dulciurile tradiționale, toate vor costa mai mult. Că îi cumpărăm de la patiserie sau îi facem acasă, cozonacii s-au scumpit pentru că toate ingredientele folosite pentru prepararea lor au prețuri mai mari. Și prețurile la legume și verdețuri s-au majorat.

Într-o patiserie artizanală din Constanța, covrigii, cozonacul, dar și celelalte produse se frământă cu maia și făină de moară, după o rețetă tradițională. Deși își doreau să mențină prețurile de anul trecut, administratorii spun că acest lucru nu este posibil. Cel puțin 5 lei au adăugat la prețul bunătăților pentru Paște. Un cozonac se va vinde anul acesta cu 30 lei, de la 25 cât era de Crăciun, iar pasca va fi 35 lei. Producătorii plătesc mai mult pentru materia primă, dar și pentru curent, gaze și combustibil.

Materia primă s-a scumpit foarte, foarte mult. Prețurile erau undeva la jumătate față de cât sunt acum. De exemplu, făina era la 2,30 – 2,50 acum este aproape patru lei, deci aproape s-a dublat. Absolut toți furnizorii nu mai trimit stocuri mari”, a declarat Adrian Păun, administrator patiserie.

În ultimele trei luni, toate ingredientele pentru dulciurile tradiționale de Paște s-au scumpit. Făină, ulei, brânză de vaci și lapte – pentru toate aceste produse vom scoate mai mulți bani din buzunar. Chiar și cu aceste scumpiri, tot ieșim mai ieftin cu cele făcute în casă.

Fac prăjituri. Eu sunt cu prăjiturile. Cozonacul, făceam în tinerețe, acum nu mai pot să frământ”, spune o constănțeancă.

Și pentru că masa de Paște nu este completă fără verdețuri, ne mutăm în piață. Sezonul cald aduce pe tarabe primele legume românești însă, prețurile la care se vând acestea nu sunt pentru buzunarul oricui.

Legumele din piață s-au scumpit considerabil față de anul trecut. Anul acesta, pe un kilogram de cartofi dăm și trei lei dacă anul trecut a fost doi. De roșii nici nu mai vorbim. Roșiile de import ajung și la 22 lei kilogram, iar roșiile românești nici nu sunt în piață pentru că producătorii spun că le iau cu 35 lei kilogramul, cel puțin. Castraveții românești sunt și ei la 18 lei kilogramul.

Mulţi constănțeni spun că abia fac față cheltuielilor iar de cele mai multe ori renunță la anumite produse sau cumpără doar strictul necesar. Și asta pentru că prețurile li se par enorme.

„Foarte scumpe, extraordinar de scumpe și pentru pensia noastră, care am lucrat 31 de ani și am 1.400 de lei, este enorm de mult”, spune o constănțeancă.

Au urcat toate. Toate sunt mult mai mari decât au fost. Unele aproape s-au și dublat”, spune un constănțean.

În contextul acestor scumpiri, unii constănțeni spun că nu vor cumpăra carne de miel anul acesta, ci o vor înlocui cu alte preparate mai puțin costisitoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233