dobroge.tv

Live

Sfaturi pentru un stil de viață sustenabil

05 aprilie 2022
Publicitate

Stingeți lumina atunci când ieșiți din cameră și scoateți din priză aparatura electronică pe care nu o folosiți. Sunt două dintre lucrurile pe care le putem face pentru a proteja mediul înconjurător dar și pentru a economisi bani. Reduceți la 10 minute timpul petrecut în duș și reparați fiecare robinet vechi din casă pentru a evita risipa de apă, spun specialiștii. Evitați să cumpărați pungi de plastic zi de zi de la piață și alegeți o sacoșă textilă, reutilizabilă. Aceștia sunt doar câțiva pași simpli cu care putem începe de acasă și care ne ajută să trăim mai sustenabil.

Chiar dacă suntem codași la capitolul sustenabilitate și stil de viață sănătos, timpul nu este încă pierdut iar schimbări se pot face oricând. Chiar de acasă, putem ține cont de câteva aspecte.

În momentul în care spălăm vasele, tendința este să lăsăm apa să curgă. Ideea este ca atunci când săpunim vasele, să oprim apa. Să reduci timpul pe care îl petreci în duș. Stingi lumina în momentul în care ieși din cameră. Când pleci de acasă, scoți din priză toată aparatura electronică”, a declarat Ramona Crîngașu, responsabil comunicare ONG Mare Nostrum.

Mai mult, dacă aveți acasă electronice de dimensiuni mici, obiecte de iluminat sau baterii puteți veni în centrele comerciale constănțene pentru a le recicla în spațiile special amenajate.

Plasticul este și el o problemă de care ne lovim în viața de zi cu zi. În fiecare săptămână, în corpul nostru ajung cinci miligrame de plastic, mai exact echivalentul unui card de credit, arată un studiu publicat de Reuters. Chiar dacă nu avem cum să-l eliminăm în proporție de 100%, există câteva sfaturi de care putem ține cont pentru a reduce consumul lui.

Puteți opta pentru pahare din materiale sustenabile, în locul celor confecționate din plastic 100%. Și pentru tacâmuri de unică folosință le puteți lua pe cele din carton sau mai bine, pe cele reutilizabile confecționate din lemn. Și pentru paie, există variante din materiale prietenoase cu mediul.

Iar dacă vă place să vă luați cafeaua la pachet la locul de muncă sau școală, puteți opta pentru un recipient reutilizabil. Chiar și pentru cei mici există astfel de variante colorate. În loc să cumpărați sticle de apă sau suc de fiecare dată, puteți pune lichidul direct în recipient.

Să înlocuim acele sacoșele de plastic de la piață cu cele din materiale textile. Mai mult, atunci când cumpărăm apă să alegem varianța la cinci litri sau mai mult și să o transferăm într-o sticlă din sticlă”, a declarat Ramona Crîngașu, responsabil comunicare ONG Mare Nostrum.

Sunt constănțeni care fac deja acest lucru pentru că sunt conștienți de consecințe. Planeta va rămâne așa cum vom avea grijă de ea, spun ei.

Uleiul îl strâng. Fac diferență la deșeuri, le sortez. Nu arunc niciodată plastic pe jos”, spune o constănțeancă.

Pungi. Nu cumpăr niciodată pungi de plastic, doar biodegradabile pe care le folosesc și pentru gunoi”, spune o altă constănțeancă.

De asemenea, un stil de viață mai sustenabil înseamnă să reducem risipa și să nu cumpărăm mai mult decât avem nevoie. De exemplu, în anul 2020, românii au aruncat la coșul de gunoi peste cinci milioane de tone de alimente.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233