dobroge.tv

Live

S-a dat startul angajărilor pe litoral. ''De la salariul minim pe economie până la un lucrător cu experiență care poate încasa până la 10.000 lei pe lună''

02 aprilie 2022
Publicitate

S-a dat startul angajărilor pe litoral. Operatorii din turism caută de la ospătari, bucătari, și cameriste pentru pregătirea sezonul estival care se apropie. Pentru că cererea este mare, salariile sunt cele care fac diferența în rândul celor care oferă un loc de muncă. Doar în acest moment la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Munca din Constanța există peste 1000 de anunțuri de angajare, dintre care un sfert sunt locuri de muncă disponibile în industria HoReCa.

Activitatea în timpul sezonului estival este una stresantă, intensă și epuizantă, susțin unii angajați. Ion este bucătar de peste 25 de ani și s-a angajat în urmă cu o lună la un hotel din stațiunea Mamaia. El spune că volumul de muncă se dublează în timpul verii, când vin turiștii pe litoral, însă trebuie să găsească soluții pentru a-i mulțumi pe toți clienții.

„În permanență trebuie să fie același gust, gătirea să fie bună, plaitingul să arate bine, tot ce înseamnă gastronomie. După cum știți bucătăria este o artă. Cel puțin 350 de persoane avem în fiecare zi la micul dejun, acum avem 125 de camere, stăm bine momentan”, a spus Ion Gelu, bucătar.

Orice meserie aleasă impune dezvoltarea unor abilități. Pentru meseria de ospătar aveți nevoie de atenție, dexteritate și ce este cel mai important, întotdeauna de zâmbet.

Operatorii din turism încep și treptat să își reia activitatea. Tocmai din acest motiv, platformele de specialitate abundă de anunțuri de angajare pe perioada sezonului estival.

„Cererea este foarte mare, iar personalul nu prea se găsește. Acum de la 1 aprilie vor începe angajările pentru sezon. Începem să căutăm persoane care lucrează la restaurant, ospătari, pe bucătărie, cameriste pentru hotel”, a declarat Elena Oprea, manager hotel.

„Ne pregătim ușor ușor. Avem deja anunțuri puse pentru a ne reîntregi echipa. Ajutor de bucătar, ospătar ne trebuie foarte mult și debarasatori”, a spus Răzvan Chiţan, manager hotel.

Și pentru că vara este scurtă, iar muncă este foarte multă, accentul se pune în special pe salariul oferit de angajator, indiferentă că este vorba de o terasă, bar sau hotel. Tocmai din acest motiv există situații în care experința poate aduce un salariu chiar și de 10.000 lei pe lună.

„Trebuie să-i motivăm mai mult financiar, pentru că oricine lucrează pe 3 luni are alte pretenții. Salariile pornesc de la 3.000 până la 5.000-5.5000. Un ajutor de bucătar ia 6.000, un bucătar 7-8.000, depinde”, a precizat Răzvan Chiţan, manager hotel.

Și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Munca din Constanța numărul anunțurilor în căutare de personal pe perioada sezonului estival a început să crească.

„Vorbim de oferte de cameristă, ajutor bucătar, bucătar, spălătoreasă lenjerie, îngrijior hotel. De la salariul minim pe economie până la un lucrător cu experiență care poate încasa până la 10.000 lei pe lună”, a declarat Adelina Vlad, director executiv adjunct AJOFM Constanța.

În momentul de față pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța există peste 1000 de anunțuri de angajare, dintre care un sfert sunt locuri de muncă pe litoral în industria HoReCa.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233