Portul Constanţa, sufocat de numărul mare de nave. Activitatea din port este îngreunată din cauza a 700 de vagoane foarte vechi ce aparțin CFR
Războiul dintre Rusia și Ucraina a crescut numărul navelor care tranzitează portul de la malul mării de la 33 la 50 de nave pe zi. Activitatea din Portul Constanța este îngreunată în momentul de fața din cauza a 700 de vagoane foarte vechi ce aparțin de Calea Ferată Română. Asta înseamnă că aproximativ 50% dintre liniile dedicate transportului de marfă din port sunt sistate din cauza lor.
7.000 de containere noi sunt procesate în Portul Constanța pe fondul situației actuale dintre Rusia și Ucraina. Portul de la malul mării a devenit principala poartă de intrare a mărfurilor în Europa, astfel că numărul navelor care ajung aici este în creștere. Acest lucru a dus firesc și la majorarea cantității de mărfuri operate. Astfel, dacă înainte de conflict erau transportate 130.000 de tone într-o zi, acum sunt 160.000 de tone pe zie.
“Ca urmare a situației geopolitice, a crescut undeva cu 8% traficul. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe zona de produse petroliere, undeva la 53% de când a apărut conflictul din Ucraina. Pe echipamente și mașini 97% iar pe îngrășăminte 20 %. Pe combustibil a crescut cu 17-18%”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
De la începerea războiului, media navelor care tranzitează zilnic portul Constanța a crescut cu peste 65%, de la 33 la 55. Majorarea este datorată în principal faptului că navele care ar fi trebuit să opereze în porturile din Ucraina au fost redirecționate.
"Poţi s-aduci milioane de tone dacă le scoţi foarte greu din port. La un moment dat ajungi la un blocaj", a declarat Florin Goidea, director Administrația Portului Constanța.
Pe fondul acestei situații, operatorii din Portul Constanța se lovesc acum tot mai des de o problemă care nu și-a găsit nici până acum rezolvarea. De zeci de ani, calea ferată este blocată de rugină și vegetație. De asemenea, aproape jumătate dintre liniile de cale ferată destinate transportului de marfă din port sunt blocate de garniturile nefuncționale ce aparțin Căii Ferate Române.
“Sunt blocate aproape 700 de vagoane, unele care stau de zeci de ani și au crescut pomii prin ele și vegetația. Rapid vom acționa și pe zona de CFR infrastructură și pentru a face proceduri rapide, astfel încât degajarea acestor vagoane să fie una rapidă. Suntem în competiție cu alte porturi aflate la Marea Neagră, pe care statul român nu-și permite să o piardă”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
De asemenea, nemulțumiri vin și din partea TIR-iștilor, aceştia i-au adus la cunoștință ministrului Transportului că nu pot prelua containerele de pe cheu. Și asta pentru că au nevoie de garnituri feroviare și locomotive de manevră pentru a-și duce la bun sfârșit activitatea.
CFR Marfă a ajuns la o cotă de piaţă de aproximativ 20% şi deţine peste 900 de locomotive şi aproximativ 27.000 vagoane. Însă, în circulaţie sunt numai jumatate dintre ele. Și asta pentru că zece mii de vagoane sunt sub sechestru pentru neplata taxelor la bugetul de stat.