Este dezlegare la pește. Constănțenii au luat cu asalt pescăriile din oraș: „Am să-l mănânc cu mămăliguță și cu usturoi”
A fost forfotă astăzi în piețele constănțene. S-au format cozi la pescăriile din oraș. Constănțenii au cumpărat păstrăv, biban, somn sau doradă. Nici prețurile nu sunt foarte mari. De pildă, un kilogram de doradă poate costa până la 36 de lei, iar unul de novac 14 lei. În această zi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin postul Paștelui.
Credincioșii au sărbătorit vineri Buna Vestire. Încă de la primele ore ale dimineții, constănțenii au mers la biserică. Potrivit religiei, în această zi Arhanghelul Gavriil i-a vestit Feciorei Maria că îl va naște pe fiul lui Dumnezeu.
„Ne aduce această bucurie și noutate, că fiul lui Dumnezeu intră în Fecioara Maria și ia trup omenesc și astfel Dumnezeu se înrudește cu noi, oamenii”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În pescăriile din orașul Constanța a fost forfotă. Imediat după slujbă, oamenii au mers să cumpere pește pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri.
Cele mai cumpărate specii au fost păstrăvul, scrumbia, dorada și novacul.
„Am să mănânc pește prăjit cu mămăliguță cu usturoi”, spune o constănțeancă.
„Pește clar și prăjit și o saramură sau ciorbă”, spune o altă constănțeancă.
„Am luat tacâmuri și îl prăjesc puțin și atât astăzi că atât mănânc până la Florii”, spune o constănțeancă.
Nici prețurile nu sunt foarte mari. Un kilogram de novac este 14 lei, unul de păstrăv sau somn 31 de lei, iar de doradă 36 de lei. La polul opus se regăsesc bibanul, tonul roșu și somonul. Pentru acesta din urmă, constănțenii au scos din buzunare aproximativ 50 de lei.
Au fost și constănțeni care au preferat să meargă la restaurant. În bucătăriile cherhanalelor de la malul mării chefii bucătari au pregătit preparate din cele mai gustoase mâncăruri din pește și fructe de mare.
„Ca să scap de gătit am venit să mănânc aici. Am mâncat un storceag”, spune un constănțean.
De cealaltă parte, sunt și constănțeni care vor ca peștele să fie proaspăt. Așa că încă de la primele ore ale dimineții, pescarii amatori și-au dat întâlnire.
„Mai mult distracția decât prinsul că nu trage. Nu prea trage. Noi am vrea mai mult, dar numai caras e aici”, spune un pescar.
De asemenea, în această zi oamenii nu trebuie să se certe, în caz contrar se spune că vor avea necaz tot anul. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului. Totodată, credincioșii pun în pragul casei pâine și sare pentru a le oferi hrană îngerilor.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

