dobroge.tv

Live

Este dezlegare la pește. Constănțenii au luat cu asalt pescăriile din oraș: „Am să-l mănânc cu mămăliguță și cu usturoi”

25 martie 2022
Publicitate

A fost forfotă astăzi în piețele constănțene. S-au format cozi la pescăriile din oraș. Constănțenii au cumpărat păstrăv, biban, somn sau doradă. Nici prețurile nu sunt foarte mari. De pildă, un kilogram de doradă poate costa până la 36 de lei, iar unul de novac 14 lei. În această zi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin postul Paștelui.

Credincioșii au sărbătorit vineri Buna Vestire. Încă de la primele ore ale dimineții, constănțenii au mers la biserică. Potrivit religiei, în această zi Arhanghelul Gavriil i-a vestit Feciorei Maria că îl va naște pe fiul lui Dumnezeu.

Ne aduce această bucurie și noutate, că fiul lui Dumnezeu intră în Fecioara Maria și ia trup omenesc și astfel Dumnezeu se înrudește cu noi, oamenii”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În pescăriile din orașul Constanța a fost forfotă. Imediat după slujbă, oamenii au mers să cumpere pește pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Cele mai cumpărate specii au fost păstrăvul, scrumbia, dorada și novacul.

Am să mănânc pește prăjit cu mămăliguță cu usturoi”, spune o constănțeancă.

Pește clar și prăjit și o saramură sau ciorbă”, spune o altă constănțeancă.

Am luat tacâmuri și îl prăjesc puțin și atât astăzi că atât mănânc până la Florii”, spune o constănțeancă.

Nici prețurile nu sunt foarte mari. Un kilogram de novac este 14 lei, unul de păstrăv sau somn 31 de lei, iar de doradă 36 de lei. La polul opus se regăsesc bibanul, tonul roșu și somonul. Pentru acesta din urmă, constănțenii au scos din buzunare aproximativ 50 de lei.

Au fost și constănțeni care au preferat să meargă la restaurant. În bucătăriile cherhanalelor de la malul mării chefii bucătari au pregătit preparate din cele mai gustoase mâncăruri din pește și fructe de mare.

Ca să scap de gătit am venit să mănânc aici. Am mâncat un storceag”, spune un constănțean.

De cealaltă parte, sunt și constănțeni care vor ca peștele să fie proaspăt. Așa că încă de la primele ore ale dimineții, pescarii amatori și-au dat întâlnire.

Mai mult distracția decât prinsul că nu trage. Nu prea trage. Noi am vrea mai mult, dar numai caras e aici”, spune un pescar.

De asemenea, în această zi oamenii nu trebuie să se certe, în caz contrar se spune că vor avea necaz tot anul. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului. Totodată, credincioșii pun în pragul casei pâine și sare pentru a le oferi hrană îngerilor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233