Emoţii în portul militar Constanţa. Zeci de elevi au plecat în voiajul de instrucţie, sub privirile înlăcrimate ale celor dragi: ''Sunt mândru că pot să-mi apăr ţara''
Au fost momente emoționante în portul militar din Constanța. Bricul Mircea a plecat într-un primul marș de instrucție din anul acesta. Nava Școală va străbate patru mări și va opri în cinci porturi. Peste 90 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari se vor întoarce acasă pe 17 mai. Tinerii aflați la bord sunt la primul voiaj,așa că despărțirea de cei dragi a fost una mai grea.
Nava Școală „Mircea",
Ambasadorul Onorific în Serviciul României pe mările și oceanele lumii, a
plecat joi din portul militar în primul marș din acest an.Este
un voiaj de instrucție pe parcursul peste 90 de elevi aiȘcolii Militară de Maiștri Militarise vor obișnui
cu viața de marinar.
„Pentru siguranța locului de muncă, pentru pasiune și am o mândrie în sine mea că pot să-mi apăr țara și sunt mândru că pot face acest lucru”, a spus Teodor Stingheru, elev Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
„Am avut de mult o pasiune pentru uniformele militare și am ales să fiu la Navală deoarece mi-a plăcut mult mai mult culoarea și mi s-a părut o carieră de viitor”, a spus Alexandru Costea, elev Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
Alexandru și-a dorit încă de mic să îmbrace uniforma de marinar militar. Are 21 de ani și esteeleval Școlii Militare de Maiștri Militari. Deși se află la început de carieră drumul său să-l ducă spre un viitor cât mai bun.
„Cea mai frumoasă parte este titlul pe care poți să-l obții din această meserie. Mai exact să fiu: avansarea în grad, ceea ce mă intereseazăși pe mine, și să ajung cât mai sus”, a spus Alexandru Costea, elev Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
Iulian a venit însoțit de părinții lui. Este pentru prima oară când pleacă pentru o perioadă așa lungă de lângă părinți.
„Am ales o carieră militară deoarece este un loc stabil și este un loc foarte frumos”, a spus Iulian Giol, elev Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
Cu trecerea anilor tot mai multe femei au ales această meserie. De pildă,la bordul Bricului Mircea se află acum generația cu cele mai multe fete, din ultimii ani.
„Am ales o carieră militară pentru a-mi îndeplini visul de a fi în armată, de a-mi depăși limitele ca femeie”, a spus Alexandra Popa, elevă Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
„Am ales o carieră militară deoarece vreau să mă dezvolt. Înainte am fost soldat gradat profesionist și am dorit să dau la Școala Militară de Maiștri ca să înaintez în carieră”, a spus Cristina Sanda, elevă Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
Nava-Școală Mirceava va străbate patru mări: Marea Neagră, Marmara, Mediterană,Ionică și Adriatică și va face cinci escale în porturile din Grecia, Franța, Spania, Italia și Turcia.
„Sperăm ca Nava-Școală Mircea să facă o figură bună în porturile unde vom merge. În Souda din Creta, Sète din Franța, acolo unde o să avem și un festival maritim”, a declarat cdor. Mircea Târhoacă, comandant Bricul „Mircea”.
"Sunt foarte mulți tineri. Avem nevoie în continuare să atragem foarte mulți tineri în școlile militare de marina. În total, avem peste 1.000 de cadeți, elevi și studenți, ceea ce este important pentru noi ca structură, pentru noi ca Forțe Navale Române, pentru că ei sunt viitorul Forțelor Navale Române”, a declarat contraamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române.
De pe mal, familiile si prietenii au urmărit cu emoţie plecarea bricului Mircea.
Bricul se va întoarce acasă pe 17 mai, iar întregul echipaj este format din 165 de membri