Creșterea prețurilor la combustibili le dă mari bătăi de cap şoferilor. Sfaturi pentru reducerea consumului de carburant
În astfel de vremuri, în care combustibilii se scumpesc în permanență, majoritatea șoferilor se confruntă cu o mare dilemă: cum pot reduce consumul de carburant al propriei mașini? Oprirea motorului în timpul staționării, menținerea unei viteze constante, dar și verificarea pneurilor sunt câteva dintre lucrurile pe care le puteți aplica pentru a face economie.
Conflictul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la benzină și motorină și la panică în rândul românilor care au luat cu asalt stațiile de alimentare, săptămâna trecută. Pentru a mai reduce din consum, unii șoferi au căutat soluții.
„Nu stăm cu motorul pornit, nu facem curse inutile, doar la serviciu și acasă și atât”, a spus un şofer.
Creșterea prețurilor le dă mari bătăi de cap și taximetriștilor care recurg la tot felul de trucuri pentru a face economie la benzină.
„O las pe liber când e la vale, în stație o împing”, a spus Daniel Marcu, taximetrist.
Daniel Marcu practică această meserie de aproape 10 ani și spune că mai dificil ca acum nu a fost niciodată: „Nu mai are rost să bați orașul, îți face un client un semn și îl prinzi din mers. Nu, acum unde te-a lăsat clientul, următoarea cea mai apropiată stație. Nu mai e de ars benzina aiurea”.
Pentru a veni în ajutorul șoferilor, ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi utile și bune de pus în practică.
O mașină cu motorul rece consumă mult mai mult decât o mașină cu motorul încălzit. Lăsați motorul să se încălzească și conduceți cu viteză redusă primii kilometri.
Încearcați să mențineți o viteză constantă. Accelerarea bruscă urmată de frânare și apoi iar accelerare este o adevărată risipă.
„Modul de conducere agresiv și aici mă refer la frânări bruște inutile, demaraj foarte lung, accelerările pe turații foarte mari duc la consumul ridicat al
combustibilului”, a declarat George Priemski, profesor legislație rutieră.
Și din punct de vedere tehnic, sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți întotdeauna cont.
„Schimbarea de filtre de aer, schimbarea uleiului, reglarea presiunii în pneurile autovehiculelor să fie cea recomandată de constructor”, a adăugat George Priemski.
Altfel spus, presiunea insuficientă crește rezistența la rulare și, prin urmare, consumul de combustibil. De asemenea, purtați în portbagaj doar strictul necesar, îndepărtând obiectele grele sau inutile. Cantitatea de energie necesară crește odată cu greutatea transportată, mai ales când aveți de urcat o pantă.
Pentru a reduce consumul de combustibil, puteți să utilizați un sistem GPS indiferent dacă ruta pe care o aveți de făcut este lungă sau scurtă. Un GPS calculează întotdeauna ruta cea mai scurtă și vă ajută să evitați blocajele în trafic.
O altă soluție viabilă ar fi achiziționarea unei mașini hibrid. Este și varianta la care se gândesc tot mai mult unii instructori auto.
„Ca motorizare, motor termic și motor electric și se reduce consumul destul de mult de combustibil. Contează orice acum. De exemplu, dacă se reduce consumul cu 2-3 litri la suta de kilometri, este exact diferența de scumpire”, a declarat Gheorghe Răcăreanu, instructor auto.
Carburanţii s-au scumpit aproape zilnic de la începutul anului. Doar în ultimele două săptămâni, de la începutul războiului din Ucraina, preţurile la benzină şi motorină au crescut cu peste 10 procente.