dobroge.tv

Live

Pâinea noastră ''cea de toate zilele'', mai scumpă ca niciodată. ''Stau și mă gândesc până unde o să ajungă prețul''

17 martie 2022
Publicitate

Pâinea este tot mai scumpă. Pe fondul crizei grâului, au crescut prețurile la moară. Acesta a atins un nivel record la nivel internațional, cel mai mare din ultimii 14 ani. Făina s-a scumpit cu 20%, ceea ce a dus scumpirea pâinii, dar și a celorlaltor produse de panificație. Ucraina este printre principalele țări care importă grâu, iar din cauza războiului prețurile au explodat, spun specialiștii.

În ultima vreme s-au scumpit mai toate produsele de pe piața românească. Pentru lapte, ulei, dar și pâine trebuie să scoatem tot mai mulți bani din buzunare.

„Pe zi ce trece ne surprinde pentru că ea crește. Stau și mă gândesc până unde o să ajungă prețul respectiv”, a declarat o constănţeancă.

Producția de grâu la nivel mondial este asigurată de Ucraina și Rusia într-un procent de 30% însă, războiul dintre cele două țări afectează disponibilitatea și costul acestor materii prime. Deja de la începutul conflictului, se poate observa cea mai mare creștere a prețului grâului de până la 40% din ultimii 14 ani.

„Când a început războiul era 270 de euro tona, acum e 380 de euro tona”, a declarat Mihai Neagu, director fabrică de pâine.

Fapt care influențează constant prețul la pâine, dar și la celelalte preparate. Producătorii spun că stocuri de făină există, doar că sunt imobilizate la fermieri din cauza situației incerte.

„El acum a stagnat, dar oricum a stagnat la un nivel foarte mare în raport cu începutul de an. Vorbim de creșteri de 60%-70%. Adică și dacă va mai reveni, oricum nu va mai reveni la nivelul la care a fost”, a adăugat Mihai Neagu.

“Avem stocuri de legătură şi avem necesarul intern pentru principalele cereale în România. Specificul românesc face ca România să fie cumva în momentul de faţă exclusă din zona de afectare a comerţului cu produse agroalimentare. Spun asta pentru că noi suntem printre cei mai mari producători de cereale din Europa”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Într-o patiserie artizanală din Constanța, covrigii, cozonacul, dar și celelalte produse se frământă cu maia și făină de moară, după o rețetă tradițională. Producătorii plătesc mai mult pentru făină, dar și pentru ulei și utilități.

„Materia primă s-a scumpit foarte, foarte mult. Prețurile erau undeva la jumătate față de cât sunt acum. De exemplu, făina era la 2,30 – 2,50, acum este aproape 4 lei. Absolut toți furnizorii nu mai trimit stocuri mari”, a spus Adrian Păun, administrator patiserie.

În urma estimărilor făcute de către specialiști, pâinea se va scumpi cu 20 de procente în perioada următoare. Acest lucru este de-a dreptul îngrijorător, având în vedere că românii sunt mari consumatori de produse de panificație. În fiecare an, un român mănâncă în medie 90 de kilograme de pâine.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233