Un altfel de ajutor pentru ucrainieni. Preoții și jandarmii constănțeni au donat sânge pentru cei răniți în război
Mai mulți preoți și jandarmi au donat astăzi sânge pentru pacienții din spitale, dar și pentru cei răniți în războiul din țara vecină. În acest scop, este nevoie de un stoc mărit de componente sanguine. Ierarhii au fost însoțiți și de Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care speră ca enoriașii constănțeni să le urmeze exemplul.
Pe lângă alimentele și obiectele colectate, oamenii îi pot ajuta și altfel pe ucrainenii aflați în suferință. Constănțenii sunt așteptați să vină să doneze sânge pentru a veni în sprijinul celor răniți în război.
„Pe baza colaborării cu Arhiepiscopia Tomisului și astăzi este una din zilele în care preoții au venit să doneze și pe de altă parte, Jandarmeria Română, prin reprezentanții de la nivelul județului Constanța contribuie astăzi, prin donare de sânge, așa cum alți colegi de-ai dumenalor au făcut săptămâna trecută”, a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
Preoții au răspuns afirmativ inițiativei. S-au gândit la cei care trec prin ororile războiului și au venit să doneze sânge.
„Pe lângă darurile pe care le facem către cei din război, sângele este un dar în plus pe care nu îl poate face oricine”, a declarat Marius Balaban, preot.
Arhiepiscopia Tomisului îndeamnă credincioșii să dea dovadă de solidaritate și iubire creștinească și să participe la campania de donare de sânge pentru susținerea bolnavilor români, cât și a celor răniți din Ucraina.
„În această perioadă foarte frământată, când e nevoie ca viața să fie salvată, viețile multor oameni, Arhiepiscopia Tomisului cu ASCOR Constanța organizează donare de sânge. Au venit zeci de preoți, începând de la 7 dimineața”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Și jandarmii au fost prezenți la Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanța.
„Astăzi am venit cu 17 colegi de la Unitatea Specială 72 Jandarmi Cernavodă. Suntem colaboratori mai vechi ai Centrului de Transfuzii Constanța. Colegii noștri în permanență sunt dornici să ajutăm pentru această cauză nobilă de donare de sânge”, a declarat lt. col. Cresa Gologan, ofițer Unitatea Specială 72 Jandarmi Cernavodă.
„Foarte important, văd eu, la nivel național pentru că este nevoie în permanență de sânge și nu ne costă foarte mult să facem asta”, spune un jandarm.
Pot dona cei care au vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, au o greutate de peste 50 kg și nu au suferit boli precum hepatită virală sau infecție HiV. Înainte de donare, oamenii trebuie să mănânce ceva ușor, sandwich-uri, fructe sau lactate și să bea minimum 500 ml de lichide, pentru a nu li se face rău.