dobroge.tv

Live

Victimele a două invazii. Povestea unor familii forțate de Rusia să lase din nou totul în urmă: „Am trăit timp de 10 zile în subsol, eram 60 de persoane”

10 martie 2022
Publicitate

35 de ucrainieni de origine tătară au reuşit să fugă din Ucraina, după ce orașul Herson unde locuiau aceștia a fost bombardat de ruşi. Ei sunt victimele celei de a doua invazii a lui Vladimir Putin. În 2014, când Crimeea a fost ocupată de ruşi, tătarii au fugit la Herson iar acum au venit în România. Comunitatea tătară din Constanța s-a mobilizat şi le-a găsit un adăpost într-un hotel din Eforie Nord.

„Surghiun” e un cuvânt desprins din Evul Mediu şi înseamnă pribegie. În 2014 ruşii au anexat Crimeea şi i-au silit pe etnicii tătari să le cedeze micile afaceri. Atunci, aceștia au fost nevoiți să plece. Au lăsat totul în urmă: casă, agoniseala de o viață și serviciul.

Noi n-am fost de acord cu această invazie și rușii au început să facă presiuni asupra musulmanilor. Noi am avut cinci magazine mici, am avut un business mic, acolo”, a declarat Aliye Lumanov, refugiat.

Au trecut granița în Ucraina și s-au stabilit la Herson în 2016. Însă, acum au fost din nou nevoiți, să-și părăsească locuința. După 10 zile de trăit printre bombe și ruine, cei 22 de tătari au hotărât să fugă unde or vedea cu ochii.

Apoi, aproape de noi, lângă o benzinărie a căzut un avion. Trei zile a ars la doar 700 de metri de noi. Am trăit timp de 10 zile în subsol, eram 60 de persoane, din care 35 eram rude. Noi două suntem verișoare”, a declarat Elvina Lumanov, refugiat.

Când au ajuns la punctul de frontieră Diakov-Halmeu, au trebuit să-și aleagă ţara lor de destinaţie.

Copii ne-au spus Bulgaria, Turcia, Romania, Germania și noi ne-am hotărât și-am venit aici în România”, a declarat Abibula Lumanov, refugiat.

Cei 22 de tătari, femei, copii, adolescenţi şi un singur bărbat, nu-și găsesc acum cuvintele să mulţumească României că i-a scăpat de la o moarte sigură.

I-am cazat, le oferim o masă caldă în colaborare cu alte hoteluri, practic comunitatea din Eforie, punem mână de la mână să-i ajutam”, a declarat Eren Anefi, hotelier Eforie Nord.

Refugiații care au ajunşi la Eforie au planuri diferite. Tinerii şi adolescenţii ar vrea să ajungă în Turcia. Adulţii şi cei mai în vârstă au obosit să meargă dintr-o ţară în alta şi se gândesc să rămână în Dobrogea.

Doamna se pricepe la mâncăruri tradiționale tătărești, mi-a arătat tot ce-a făcut atât în Crimeea cât și în Herson. Este bucătar și dumnealui. A lucrat și-n Yalta în Crimeea”, a declarat Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România.

Refugiații au acum un singur gând: ca la sfârşitul războiului, bărbaţii lor rămaşi să lupte, să fie în viaţă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233