Cu amintirea războiului încă vie în suflet, Aleona și băiețeii ei vor să rămână în România: „Copiilor le este teamă și nu vor să se întoarcă în Ucraina”
Împreună cu băieții săi, unul în vârstă de 12 ani, altul de opt, a venit la pas spre cel mai apropiat punct vamal. Pe fugă și fără să privească în urma sa, Aleona nu a apucat să împacheteze nimic. A luat cu ea doar documentele necesare și bani. Cu o fărâmă de speranță în suflet au venit spre România șă plănuiesc să se stabilească momentan în Constanța, la una dintre rudele lor.
Cu jucăria de pluș preferată în mână, Marian și Vasile, cei doi băieței ai Aleonei nu s-au dezlipit o clipă de mama lor. Au fugit din calea războiului sâmbătă și au sosit în Constanța unde vor sta la soacra sa care locuiește aici.
„Am început să alergăm pe stradă, am venit în fugă. Când s-au dat alarmele am fugit repede. La frontieră am stat 10 ore, erau foarte, foarte multe persoane”, a declarat Aleona, refugiată.
Aleona mai are încă zâmbetul pe buze pentru că își așteaptă soțul acasă. El este român și urmează să se reîntâlnească cu familia la finalul lunii martie, în Constanța.
„Copiilor le este teamă de ce se întâmplă și momentan nu vor să se întoarcă în Ucraina. Am venit aici pentru a lua niște hăinuțe și mâncare”, a mai declarat Aleona, refugiată.
Ca Aleona mai sunt sute de oameni care au rămas acum fără adăpost. Multe dintre ele sunt mame sau femei însărcinate care au mare nevoie de alimente și produse pentru cei mici.
„Șervețele pentru bebeluși, pampers pentru copilași și tampoane pentru femei”, spune o constănțeancă.
Acestea sunt doar una dintre poveștile de viață ale celor care au fost nevoiți să-și părăsească casa, bunurile și serviciul.