Lacrimi de bucurie pe chipul Katyei, o tânără mămică din Ucraina care a primit alimente, hăinuțe și jucării pentru copilași, la Pavilionul Expozițional
La câțiva kilometri de granița României se petrec orori, iar refugiații ucraineni sunt nevoiți să trăiască adevărate drame. Au fugit pentru a-și salva viața. Au lăsat în urmă zgomotoul bombelor care explodau în oraş, dar și soții, tații sau fii lor. Niciun bărbat nu are voie să părăsească țara. Din acest motiv, femeile care au ajuns la noi în țară trebuie acum să fie și mame și tați pentru copii lor. De la începutul războiului din Ucraina am aflat povești de viață cutremurătoare. Astăzi o cunoaștem pe Katya pe care am găsit-o la Pavilionul Expozițional. A venit aici pentru a lua hăinuțe pentru cei doi copii ai ei. Mâine este ziua fiicei sale, așa că vrea să-i facă o surpriză, motiv pentru care i-a ales și câteva jucării.
Katya este din regiunea Odessa, orașul Ismail. A ajuns marți dimineață în România, pe la punctul de frontieră Isaccea. A venit împreună cu mama ei și cu cei doi copii: cel mare are cinci ani, iar fetița împlinește chiar mâine un an.
„Nu am o stare bună deloc. Soțul meu a rămas în Ucraina. Retrăiesc în fiecare clipă și mă gândesc la toate cele întâmplate și că poate să fie și mai rău. Acolo a fost bombardat orașul”, a declarat Katya, refugiată.
Prin mesaje așa comunică tânăra cu soțul ei. Îi este extrem de greu și nu știe când se vor revedea. A fost nevoit să rămână în urmă, pentru că bărbații nu au voie să părăsească Ucraina. Spune că a trăit o dramă. Pe chipul Katyei se poate citi suferința și îngrijorarea. La fel ca multe alte femei, tânăra de 31 de ani a fugit din calea războiului doar cu câteva lucruri. A mers la Pavilionul Expozițional miercuri pentru a lua cele necesare în special pentru cei doi copii ai săi.
„A luat doar lucruri de primă urgență, de care au nevoie. A luat niște orez, niște ceaiuri, pampers, niște jucării pentru copii, că ei vor să se joace și niște hăinuțe”, spune un voluntar.
Katya a rămas surprinsă de cât de săritori au fost românii. Deși a vrut să ia doar câteva lucruri pentru cei doi copii ai săi, voluntarii de la Pavilionul Expozițional i-au oferit acesteia mult mai multe produse. S-a emoționat când a văzut că toți cei de la centrul de colectare au încercat să o ajute.
Tânăra de 31 de ani nu vrea decât să se întoarcă cât mai repede acasă în Ucraina. Își dorește ca războiul să încheie pentru că vrea să se reunească cu soțul ei cât mai repede.
„Vrem să plecăm înapoi cât mai repede. Cu cât se termină toată situația din Ucraina mai repede, cu atât mai repede vom pleca. Nu ne dorim decât să fie pace și să fie liniște. Nu mai vrem să fie război. Cu cât președinții ambelor părți vor discuta și se vor înțelege, cu atât mai bine o să fie”, a mai declarat Katya, refugiată.
Katya locuiește împreună cu cei doi copii într-un apartament oferit de o constănțeancă. Când a văzut la televizor de ce se întâmplă, femeia nu a putut rămâne indiferentă și a încercat să ajute cât mai multe persoane.
„I-am cazat în apartamente, în spații de cazare pe care le închiriem vara, acum sunt goale, cu tot ceea ce este necesar. De la apă caldă, căldură, internet și așa mai departe. Ei cred că trebuie să ne dea ceva sau să plătească. Le-am spus: Nu trebuie să plătiți absolut nimic. Nu utilități, nu nimic. Da, sunt foarte ok. Sunt ca noi, și au nevoie de ajutor”, a declarat Maria Done, administrator hotel.
Mulți dintre refugiații care au intrat în România pe la vama Isaccea sunt mame și copii. Poveștile acestora sunt cutremurătoare. O parte dintre cei care au ales să rămână în țara noastră sunt cazați atât în Constanța și stațiunea Mamaia, cât și în Năvodari.