Mobilizare fără precedent în Constanța: mai multe hoteluri, restaurante și clinici private vin în sprijinul refugiaților
Mobilizare fără precedent în orașul de la malul mării. Mai multe hoteluri, restaurante, dar și unități sanitare private și-au deschis ușile pentru a le veni în ajutor cetățenilor ucraineni. Pe lângă consultațiile medicale gratuite de care pot beneficia, aceștia pot face și câteva ședințe de psihoterapie. În decurs de o săptămână pe teritoriul țării noastre au pășit peste 100.000 de refugiați care cu lacrimi în ochi au căutat un loc în care să se odihnească, o masă caldă, dar mai ales un sprijin.
Hotelurile și restaurantele de pe litoral vin și ele în sprijinul cetățenilor ucraineni și asta pentru că în ultima săptămână peste 100.000 suflete au avut nevoie de ajutor. Într-o țară străină și departe de tot ce le-a fost mai drag, aceștia au găsit în orașul de la malul mării un loc cald în care să se refugieze, dar și mâncare pentru a supraviețui acestor zile îndurerate.
„Proprietarii de restaurante și hoteluri care sunt membrii în asociația noastră pot ajuta mult mai mult. Astfel încât am centralizat o listă a celor care pot să primească refugiați cărora să le ofere cazare și masă caldă pentru mai multe zile. Avem un număr mai mare de restaurante și hoteluri care la acest moment ofere aceste servicii”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociația Patronală RESTO Constanța.
Patronii de restaurante spun că nu puteau rămâne indiferenți în această situație și fac tot ce pot să-i ajute pe cei care au fugit din calea războiului și au găsit un adăpost aici în România.
„Momentan avem 10 persoane, patru mame, șase copilași dintre care doi sunt de o lună. Noi îi ajutăm cu două mese pe zi, la prânz și seară cu ciorbiță și felul doi”, a declarat Luminița Vrabie, manager restaurant.
„În prezent avem patru familii. Acestora le asigurăm mic dejun, prânz și cină. Suntem într-o continuă colaborare cu voluntarii care ajută ucrainienii și ne așteptăm ca zilele următoare acest număr să crească semnificativ”, a declarat Nicu Lascu, manager restaurant.
Și unele unități sanitare private din orașul nostru au decis să vină în sprijinul refugiaților. Să fii medic este mai mult decât o meserie, susțin unii doctori. Înseamnă să faci tot ceea ce îți stă în putință să salvezi o viață, să empatizezi cu pacientul și să-i alini suferința. La una dintre clinicile din municipiul Constanța, cetățenii ucrainieni pot beneficia de consultații gratuite pe mai multe secții.
„Le acordăm consultații, asistență stomatologică de urgență, ecografii, consultații în disciplinele pe care le avem: medicină internă, ginecologie, oftalmologie, în toate disciplinele pe care le avem în clinică. Așa înțelegem să le fim alături. Chiar și consiliere psihologică pentru că sunt probabil speriați, îngroziți, traumatizați. Încercăm și noi să le stăm la dispoziție cu tot ce putem să-i ajutăm”, a declarat dr. Astrid Oprea, manager clinică privată și președinte Fundația Crucea Alb-Galbenă Constanța.
Mai mult fundația Crucea Alb-Galbenă din Constanța îndeamnă toți constănțenii să vină și să doneze la sediul clinicii obiecte sau alimente neperisabile pentru cetățenii ucrainieni.
„Dacă au ceva de donat și în sprijinul refugiaților, le pot lăsa la noi sau la sediul fundației și noi le distribuim către graniță, către cei care au nevoie de ajutor”, a declarat dr. Astrid Oprea, manager clinică privată și președinte Fundația Crucea Alb-Galbenă Constanța.
Românii îi aşteaptă în continuare pe refugiați cu alimente, haine și medicamente la punctul de trecere al frontierei de la Isaccea. De asemenea, oamenii pot dona diferite produse și la Pavilionul Expozițional din Constanța.