Constănțenii care stau în chirie sau cei care au rate, afectați de creșterea euro: „Aș fi forțată să mă mut”
Consecințele conflictului dintre Ucraina și Rusia se răsfrâng asupra tuturor, la nivel global, direct sau indirect. Euro joacă un rol destul de important în acest context iar începând cu data de 24 februarie de când a izbucnit războiul, acesta este în creștere, o arată și datele. Deși creșterea nu este una semnificativă, constănțenii cu rate și plăți în această valută se tem că majorările ar putea fi din ce în ce mai mari și i-ar putea afecta pe termen lung.
Chiar dacă nu este moneda pe care o utilizăm în viața de zi cu zi, o parte dintre constănțeni au destule cheltuieli în euro. Cei mai mulți dintre ei stau în chirie și sunt nevoiți să schimbe, lună de lună, leul românesc în această valută europeană.
În contextual războiului dintre Rusia și Ucraina, euro este în creștere deși lira sterlină și dolarul sunt ambele în scădere. Constănțenii care au rate în această valută sau chirii în euro se tem pentru că nu văd un viitor prea strălucit în acest sens.
„Deși nu a crescut foarte mult, afectează în special oamenii care stau în chirie. Eu stau în chirie iar dacă euro crește, va crește și chiria. Pentru că majoritatea oamenilor din românia plătesc chiria în euro. Astfel, aș fi forțată să mă mut din chirie și să mă întorc acasă la părinții mei”, spune Ilia, chiriaș.
„Faptul că proprietarul apartamentului în care locuiesc își dorește să primească chiria în euro și nu în lei este un dezavantaj destul de mare pentru mine. Am ajuns să plătesc de la 1.450 de lei la peste 1.500 de lei pe lună”, spune Andreea, chiriaș.
Cei care au rate bancare în euro vor simți o mică diferență în perioada următoarea și o majorare a plăților. Motiv pentru care angajații băncilor îi îndeamnă pe constănțeni să facă astfel de împrumuturi în lei pentru a nu achita mai mult decât a fost stabilit inițial prin contract.
„Sigur că orice creștere de curs valutar influențează în sens negativ suma pe care clientul o are de plătit în final dar majoritatea creditelor populației sunt în moneda națională, leul”, a declarat Daniel Popa, manager bancă.
„În momentul de față ratele mele sunt în lei, nu în euro dar evident că sunt foarte mulți oameni care sunt afectați de aceste creșteri”, spune o constănțeancă.
De asemenea, angajații din domeniul bancar îi sfătuiesc pe constănțeni să fie foarte atenți la valoarea monedei și la comisioanele cerute de anumite bănci sau schimburi valutare.
„Sigur că există câteva situații marginale în care unele case de schimb au afișat cursuri peste medie dar suntem conștienți de faptul că în orice perioadă de criză apar și speculatori”, spune o constănțeancă.
Cu o zi înainte de începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, valoarea euro atingea, conform Băncii Naționale a României, 4,9458 iar acum aceasta atinge suma de 4,9487 lei. Unii constănțeni se tem că dacă războiul nu se va încheia prea curând, euro va crește din ce în ce mai mult.