dobroge.tv

Live

Tinerii basarabeni din Constanța nu au rămas indiferenți față de suferința ucrainienilor. Au mers la Isaccea și au devenit voluntari

01 martie 2022
Publicitate

Sute de mii de refugiați din Ucraina au trecut, începând de joi, frontiera spre ţări vecine pentru a fugi din calea războiului. Voluntarii basarabeni din Constanța au mers la vama Isaccea pentru a le oferi ucrainenilor un mic sprijin. S-au mobilizat, i-au transportat și le-au găsit cazări celor care au sosit în țara noastră. Zile și nopți au fost alături de ei și i-au ajutat inclusiv pe vameși cu traducerea din limba rusă în română sau engleză. Familiile, rămase acum fără locuință, se agață de orice fir de speranță iar pentru mulți, România a devenit o a doua casă.

Un singur traducător autorizat disponibil pentru refugiații din Ucraina. Atât există în vama de la Isaccea din județul Tulcea. Pentru că le era clar că acesta nu va fi suficient, voluntarii basarabeni din Constanța s-au urcat în mașinile personale și s-au îndreptat spre punctul de trecere a frontierei pentru a veni în ajutorul ucrainenilor.

Se pierde foarte, foarte mult timp în zona internațională, în vamă din cauza procedurilor și din cauza faptului că polițiștii de frontieră nu înțeleg ce vor să spună cetățenii ucraineni. Există foarte multe proceduri și ele trebuie explicate. De asemenea, eu pe WhatsApp am creat un grup unde ne organizăm practic în fiecare seară, aflăm cine pleacă noaptea, cine pleacă a doua zi pentru a ajuta cu traducerea”, a declarat Vasile Cataraga, voluntar Comunitatea TinerilorBasarabeni din Constanța.

Cetățenii români și basarabeni s-au organizat încă de la primii refugiați sosiți pe teritoriul României, cum au putut ei mai bine. Au donat bunuri, alimente neperisabile și s-au oferit să ajute chiar și cu transportul ucrainenilor.

Voluntarii basarabeni s-au mobilizat în număr mare și au un mesaj foarte important pentru cei care vor să ajute: Nu mai este acum nevoie de alimente pentru că sunt suficiente, la fel ca și voluntarii. Oamenii au mare nevoie acum de haine groase pentru că vremea este foarte rea, cazare și cel mai important, traducători.

E nevoie de oameni care vorbesc și înțeleg limba rusă sau ucraineană care să fie dispuși să traducă și să stea non-stop acolo”, a mai declarat Vasile Cataraga, voluntar Comunitatea TinerilorBasarabeni din Constanța.

Erau mulți oameni care stăteau cu orele în vamă sau chiar cu zilele pentru că nu înțelegeau care este problema lor sau cum pot să o rezolve. Am fost acolo câteva zile consecutiv, ne împărțim cu colegii noștri pe perioade. De exemplu, cineva vine ziua, cineva vine noaptea”, a declarat Aurica, voluntar la Comunitatea TinerilorBasarabeni din Constanța.

Pentru că vremea este din ce în ce mai aspră, găsirea unei cazări a devenit o provocare. Astfel, au fost create liste cu unități disponibile și numerele de telefon ale gazdelor. Încercați de sentimente puternice și aflați la capătul puterilor, cetățenii din Ucraina zâmbesc, printre lacrimi, atunci când văd cât ajutor primesc din partea românilor.

„Pompierii au făcut o treabă foarte bună. Există 2două puncte unde au liste foarte mari pentru transport și pentru cazare. Există liste, voluntarii când preiau refugiații, se duc la acele liste, sună, așteaptă transport. Îi duc la Tulcea, Isaccea, București”, a mai declarat Vasile Cataraga, voluntar Comunitatea TinerilorBasarabeni din Constanța.

Zi de zi, tinerii sunt prezenți la Isaccea în județul Tulcea pentru a veni în ajutorul cetățenilor care vin din Ucraina.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233