Mii de familii au fost destrămate din cauza războiului. Tatiana și Maria și-au luat copiii și au venit în România: acum le sunt și mamă și tată
Războiul aduce pierderi de vieți omenești, răni, pagube materiale, într-un cuvânt, durere. La câțiva kilometri de granița României se petrec orori, iar refugiații ucraineni sunt nevoiți să trăiască adevărate drame. Lasă în urmă persoane dragi, case, agoniseala de-o viață, liniștea și bucuria. De la începutul războiului din Ucraina am aflat povești de viață cutremurătoare. Astăzi le cunoaștem pe Tatiana și Maria.
Ea este Tatiana. Este tânără, are doar 34 de ani. Când a început războiul era la Odessa. A căutat disperată o soluție salvatoare. A văzut că cel mai apropiat punct de ieșire din țară este pe la Isaccea și a venit la Ismail să fie aproape de graniţă.
„La 5 dimineața joi s-a trezit cu mari bombardamente, cu mare zgomot. Pentru ea a fost inacceptabil și neașteptat”, a declarat Tatiana, refugiată.
Acum o săptămână, cele două fete ale Tatianei zâmbeau. Brusc, viața lor a luat o întorsătură neașteptată odată cu primele alarme antiaeriene. Tânăra ucraineancă a înțeles că nimic nu va mai fi la fel și că trebuie să le salveze pe copile. Asemenea miilor de familii ucrainene și a lor s-a destrămat. Tatăl a rămas să apere pământul țării.
„Este panică pentru soțul l-a lăsat acolo și ea este acum tată de familie și trebuie să treacă mai departe”, a mai declarat Tatiana, refugiată.
Fetele au pus în grabă câteva lucruri în bagaje. Cea mică ar fi vrut să ia mai multe jucării, dar a înțeles că nu poate. Le așteaptă un drum lung și greu spre necunoscut. După groaza trăită în zona de război, Tatiana și fetele ei au găsit în România liniște și înțelegere. Cu ajutorul voluntarilor, vor ajunge în București.
„Câteva zile, două, stăm în România, până trece nebunia, ne odihnim și după plecăm la rudele din Europa de Vest”, a mai declarat Tatiana, refugiată.
Multe alte familii au ajuns destrămate la granița României. Și Maria a venit cu fiica și cu mama ei, lăsându-și soțul în zona de război.
„Încerc să nu mă panichez. Sunt îngrijorată pentru orașul meu, pentru prieteni, pentru oamenii de acolo pentru că sunt foarte speriați și nu știu ce se va întâmpla mâine. Nu ne așteptam pentru că acum cinci zile aveam o cu totul altă viață. Și acum totul s-a schimbat pentru noi toți, în special pentru prietenii mei din Kiev”, a mai declarat Maria, refugiată.
Femeia își face griji pentru viața soțului și ar vrea să se întoarcă în Ucraina.
„Vom sta aici câteva zile și apoi vom vedea dacă situația se va îmbunătăți, ne vom întoarce. Dacă nu, vom vedea unde vom merge. Sau poate o voi trimite pe fiica mea și eu mă voi întoarce la soț”, a mai declarat Maria, refugiată.
Acestea sunt doar două dintre poveștile de viață ale celor care au fost nevoiți să-și părăsească casa, bunurile și serviciul. În acest moment, zeci de mii de ucraineni au rămas în România după ce au trecut punctele de frontieră din țara noastră.