dobroge.tv

Live

Un altfel de ajutor pentru ucrainieni. Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge pentru cei răniți în război

01 martie 2022
Publicitate

Constănțenii au arătat empatie față de durerea poporului ucrainean. Unii au mers la graniță sau au donat bunuri, alții și-au deschis ușa casei pentru a-i găzdui sau s-au oferit să-i transporte până la destinație. Cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină subliniază faptul că mai este o metodă prin care oamenii pot fi eroi, ajutându-i. Printre refugiați sunt, bineînțeles, și persoane rănite. În acest scop, e nevoie de un stoc mărit de sânge. Campania „Sânge pentru Ucraina” îi îndeamnă pe toţi cei care pot şi doresc să doneze sânge.

Pe lângă alimentele și obiectele colectate, oamenii îi pot ajuta și altfel pe ucrainenii aflați în suferință. Constănțenii sunt așteptați să vină să doneze sânge pentru a veni în sprijinul celor răniți în război. Din păcate, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, sala era goală marți în jurul prânzului, iar luni doar două persoane au specificat că vor să doneze pentru Ucraina.

Au fost ieri două persoane, dar trebuie să păstrăm un comportament rezonabil și rațional, mesajul către populație este că este nevoie de un număr mai mare de donatori atât pentru pacienții din spitalele din România, cât și pentru a crește rezervele”, a declarat dr. Alina Mirela Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Singurele persoane pe care le-am găsit au fost doi donatori fideli. Dragoș are 31 de ani și donează sânge în mod regulat, încă din 2015.

Am înțeles că s-a prelungit programul de donare, asta știu. Situația este destul de complicată acolo. Dacă putem să ajutăm, vom ajuta printre toate mijloacele posibile”, spune Dragoș.

Și Claudiu este unul dintre veteranii de la centrul de transfuzii. Vine de mai bine de 10 ani. Acum se gândește la cei care trec prin ororile războiului.

Am auzit și la televizor, sunt un donator constant și am văzut că e nevoie de sânge și prin Ucraina și d-aia am venit. Oricum donez constant”, spune Claudiu.

De sânge este nevoie tot timpul în spitalele din județ și din țară. Chiar dacă stocul existent în centrul de transfuzii acoperă toate tipurile de componente sanguine, medicii fac apel către constănțenii care doresc să salveze o viață, să vină să doneze. În fiecare zi este nevoie de cel puțin 50 de pungi cu sânge. La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, programul s-a prelungit până la 17.30 în perioada aceasta.

Întrucât în mod firesc erau necesare măsuri preventive pentru a evita apariția unui deficit de componente sangvine, în primul rând pentru pacienții din spitalele din România și dacă va fi cazul era necesar să se ia măsuri pentru a avea anumite rezerve în eventualitatea că responsabilii din Ucraina vor solicita sprijinul”, a mai declarat dr. Alina Mirela Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Pot veni să doneze persoanele care au împlinit 18 ani, care au peste 50 de kilograme și care nu suferă de o afecțiune gravă cum este tuberculoza sau infecțiile HIV. Înainte de donare, oamenii trebuie să mănânce ceva ușor, sandwich-uri, fructe sau lactate și să bea minimum 500 ml de lichide, pentru a nu li se face rău.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233