Românii sunt alături de suferința ucrainenilor. Tot mai mulți își deschid casele pentru a primi victimele războiului din Ucraina
Tot mai mulți români își arată solidaritatea față de suferința ucrainienilor. Mai ales cei care se află în județele de la granițele țării își arată disponibilitatea față de a primi oamenii care fug din calea războiului. Oameni sau persoanele juridice din turism pun la dispoziţie vile, pensiuni, camere de hotel. ONG-uri ajută deja refugiaţi ajunşi în România.
Românii, dispuși să ajute ucrainienii
În acest sens, a fost creat un grup de Facebook „Uniți pentru Ucraina”, unde tot mai mulți români își pun la dispoziție casele pentru a primi ucrainieni sau vor să ajute cu bunuri sau hrană. La momentul publicării materialului, în grup sunt înscrise peste 50.000 de persoane, iar numărul acestora este în creștere.
„Punem la dispoziție o casă mare, cu 5 dormitoare, în București.
Suntem o familie cu 2 copii, 2 băieței,cu vârste de 10 și 11 ani și am fi bucuroși dacă am putea ajuta alte familii, tot cu copii.
Momentan, casa tocmai a trecut printr un proces de renovare și nu are foarte mult mobilier, dar ne putem organiza rapid pentru cele necesare. Cele 3 băi și bucătăria, sunt toate funcționale și mobilate. Animalele de companie sunt binevenite.
Curtea este foarte generoasă, cei 2000 de mp putând fi un loc minunat de joacă pentru copii.
De asemenea, dacă este cazul și se dorește, putem facilita și angajarea temporară a bărbaților, în domeniul construcțiilor.”, este una dintre postări.
„Ofer ajutor și cazare/masă unei familii de refugiați, Iași, sunt din Cernăuți de loc și vb fluent rusă/ucraineană”
„Mă ofer voluntar, în calitate de șofer cat. B (permis deținut din Mai, 2009) pentru a efectua curse în Ucraina și a facilita transportul refugiaților în țară. Din pacate, nu îmi permit să fac asta în regie proprie (financiar) dar simt nevoie să fac ceva, să ajut cum pot”
„Ofer cazare gratuită unei familii de refugiați ucrainieni (părinții, copii, pisica/cățel) în Brașov!”
„Ofer cazare și masă gratuit la 10 familii (inclusiv copii) proveniți din Ucraina”
„Oferim spațiu lângă Timișoara pentru familie cu animale de companie. De asemenea oferim cazare sau asistență medico veterinară cu transport pentru orice animal de companie la nevoie”
„Pun la dispoziție casă în Județul Bacău, pentru familie de refugiați, familii cu copii sau bătrâni. Fără pretenții financiare”
De asemenea, curg ofertele de donaţii de alimente, haine, alte produse strict necesare celor care îşi lasă în urmă casele şi agoniseala de-o viaţă. Sunt foarte multe oferte de transport rutier - atât din Ucraina către graniţă, cât şi pe teritoriul României, sunt chiar români care se oferă să plătească bilete de avion pentru ucraineni care doresc să continue călătoria spre alte ţări europene, unde au rude sau prieteni care îi pot adăposti.
Sute de oameni au trecut vama pe la Isaccea
Câteva sute de ucraineni au intrat în România pe la Vama Isaccea. În contextul situaţiei din Ucraina, tulcenii sunt dispuşi să ajute.
„De astăzi (vineri – n.r.) toată lumea se aşteaptă ca valurile de ucraineni, fugind din calea războiului, să se intensifice şi probabil vom discuta în curând de ordinul miilor. Ştiu că autorităţile române sunt pregătite pentru aceste valuri masive de refugiaţi, dar mai ştiu că orice ajutor e binevenit oricând. Prin urmare, ne-am decis să punem la dispoziţie Casa Filip din Sarichioi, cu întâietate familiilor cu copii mici şi foarte mici, care poate au în componenţa lor şi persoane vârstnice. Capacitatea noastră de cazare e în mod normal de 12 persoane, dar pot sta confortabil până la 20 de persoane în camerele noastre”, scrie un tânăr politician din Tulcea pe o rețea de socializare.
El arată că soţia sa, lipoveancă, vorbeşte rusa veche şi s-ar putea înţelege şi cu refugiaţii care nu cunosc engleza.
Tânărul anunţă că ar putea creşte capacitatea de cazare în unitatea turistică şi că aceasta poate furniza ţi o parte dintre mese refugiaţilor, gratuit şi pe perioadă nedeterminată, oferta sa fiind înaintată autorităţilor din judeţ.
ISU Tulcea are o tabără mobilă pentru 200 de persoane, formată din trei containere. Au fost identificate pensiuni, hoteluri, alte locuri de cazare în cazul în care vor veni solicitări. Deocamdată, tabăra nu a fost montată, dar autorităţile sunt pregătite, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, sergentul major Daniel Năstase.
Mijloacele de transport naval funcționează non stop
„În vamă, nu se mai respectă programul de îmbarcare, iar în momentul în care feribotul se umple, se trece (Dunărea, n.r.). Din informaţiile pe care le am, acum este plin, urmează să ajungă, după care va pleca imediat în partea cealaltă (pe malul ucrainean al fluviului, n.r.)”, a explicat primarul orașului Isaccea pentru Agerpres.
El a mai spus că majoritatea ucrainenilor care vin în România au maşini personale. Potrivit sursei, refugiaţii fără mijloace de transport personale pot fi dirijaţi prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă către centrele pe care le are pregătite sau pot apela la posibilităţile de cazare ale autorităţii locale din oraş.
Tot mai multe persoane trec granița cu Ucraina
Poliţia de Frontieră anunţă, vineri, o creştere cu peste 87% a traficului de persoane la graniţa cu Ucraina, pe sensul de intrare înregistrându-se 10.624 persoane. De asemenea, s-a înregistrat o creştere de peste 31% la graniţa cu Republica Moldova.
„În data de 24.02.2022, într-un interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile de control aproximativ 111.817 persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care 58.268 persoane au fost pe sensul de intrare în ţară, iar 53.549 persoane pe cel de ieşire. Comparativ cu ziua anterioară, 23.02.2022, când valorile de trafic la nivel naţional au fost de 93.060 de persoane (46.901 pe sensul de intrare în ţară, 46.159 pe sensul de ieşire) s-a înregistrat o creştere de 20%”, a transmis, vineri, Poliţia de Frontieră.
Potrivit sursei citate, la nivel naţional, au efectuat formalităţile de control 14.068 cetăţeni ucraineni, dintre care 10.408 pe sensul de intrare în România, fiind înregistrată o creştere cu 150%.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.422 cetăţeni ucraineni, iar la cea cu Republica Moldova au intrat 2.193.
„În data de 24.02.2022, 11 persoane au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român în punctele de trecere a frontierei, acestea urmând a fi preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.
Sursă foto: EPA / Facebook Uniți pentru Ucraina