Peste 500 de cadre medicale din Constanța riscă să rămână fără loc de muncă. ''Ne-ar părea rău să nu rămânem în continuare, ne-am obișnuit''
Peste 500 de cadre medicale din Constanța riscă să rămână fără loc de muncă. Toate au intrat în sistem în regim de urgenţă, iar contractele sunt doar pentru perioada stării de alertă. Medici, asistente, pompieri, personal la Ambulanţă ori Direcția de Sănătate Publică. Ar fi nevoie de ei şi după starea de alertă însă, momentan nu există o lege care să le permită angajatorilor să-i păstreze.
Cristina are 24 de ani și a terminat o școală postliceală de asistente. Până să înceapă pandemia, nu mai lucrase niciodată în sistemul medical. Și-a dorit să dea o mână de ajutor Serviciului de Ambulanță Judeţean Constanța, aşa că s-a angajat ca asistent medical.
„Este o experiență foarte plăcută, dar și grea în același timp. Este frumos. Ne-ar părea rău să nu rămânem în continuare, ne-am obișnuit”, a spus Cristina Năbărău, asistent medical.
Cristina, dar și alți 104 angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean, au intrat în sistemul medical în regim de urgență, în perioada stării de alertă.
„Trebuie să spun că ne-au fost de mare folos aceste posturi și personalul angajat și sperăm să reușim să păstrăm acest personal, mai ales că în toată această perioadă ne-am ocupat de formarea lor profesională”, a declarat dr. Ionuț Cealera, director Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.
Personalul medical de pe ambulanțe a avut dintotdeauna o misiune dificilă însă, în ultimii doi ani s-a confruntat cu o creștere explozivă a solicitărilor. A fost nevoie de orice mână de ajutor.
„Am detașat de la Spitalul de Boli Infecțioase o parte din personalul lor care nu mai avea obiect de activitate”, a precizat dr. Ionuț Cealera, director Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.
Scenariul se repetă şi la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, DSP-uri, inspectoratele de jandarmi sau spitale.
„În acest moment, DSP Constanța are 158 de angajați dintre care 33 au contract pe perioadă determinată”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Fie că discutăm de direcţiile de sănătate publică sau instituţiile centrale, fie că discutăm despre spitale sau ambulatorii de specialitate, aceşti oameni au muncit cu profesionalism.
„Ele au fost angajate în baza legii 55 și pot rămâne la locul de muncă încă 30 de zile după terminarea stării de alertă. Având în vedere că starea de alertă nu poate să țină la nesfârșit, am făcut nenumărate demersuri ca să poate să intre în sistem, dar să intre în baza unui examen pe care trebuie să-l promoveze”, a declarat Nicolae Manea, președinte Sindicatul Sanitas Constanța.
Ministerul Sănătăţii centralizează în această perioadă numărul oamenilor angajaţi în ultimii doi ani şi caută o soluţie să-i păstreze în sistem.
„Este în acest moment un proiect de lege în Parlamentul României. Am luat legătura cu comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, încercăm, împreună cu dânşii, să permanentizăm prezenţa acestui personal prin contracte de muncă fără durată limitată”, a specificat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Pe 15 mai 2020, România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă. După aproape doi ani de zile, această situație va fi analizată în perioada următoare, având în vedere că a început scăderea numărului de cazuri, potrivit autorităților sanitare.