Zeci de apeluri la telefonul copilului, în judeţul Constanţa. Un copil a fost luat din familie şi plasat la un asistent maternal
Zeci de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119 în județul Constanța. Este bilanțul primei luni de când funcționeză Telefonul Copilului. Principalele probleme semnalate de minori vizează abuzul fizic şi emoţional, neglijarea sau bullying-ul. În județul nostru a fost sesizat și un caz în care un copil a fost luat de la domiciliu și plasat la un asistent maternal din cauza violenței fizice la care a fost supus.
51 de apeluri – atâtea au fost înregistrate în mai puțin de o lună la nivelul județului Constanța. Potrivit reprezentanților Direcției Genarale de Asistență Socială , cele mai multe au fost efectuate din mediul urban.
„Sesizările au constat în general în abuz emoțional asupra minorului, iar într-o singură situație s-a seseizat un abuz fizic asupra minorului, care a impus deplasarea echipei mobile în teren, preluarea copilului din familie și plasamentul lui la un asistent maternal profesionist”, a declarat Roxana Onea, reprezentant DGASPC Constanța.
La 119 pot suna atât copiii, cât și adulții. Se poate sesiza orice caz de abuz, neglijare, violență sau orice situație în care copilul se află în dificultate.
„Operatorul de la acest număr preia situația, oferă informații, dacă poate să facă acest lucru, dacă nu, apelul este redirecționat fie către un psiholog, fie către echipa mobilă dacă trebuie deplasată în teren sau chiar către numărul unic de urgență 112 dacă se impune deplasarea unui echipaj al ambulanței”, a precizat Roxana Onea, reprezentant DGASPC Constanța.
Specialiștii sunt de părere că toți minorii trebuie să
cunoască acest număr și să îl folosească cu încredere în caz de nevoie. Unii copii ne-au mărturisit că au aflat de acesta de la școală și că este foarte util.
"Da, știam. Am vorbit la Educație Socială. Este foarte ok pentru că copiii pot să apeleze la acest număr dacă sunt abuzați sau li se întâmplă ceva rău", a spus o copilă.
"Mi se pare bine. Dacă nu au pe nimeni să-i asculte sau au nevoie de cineva să le explice ce să facă în situații din acestea", este părerea altei eleve.
Psihologii spun că minorii traumatizați nu comunică, se închid în ei, iar în aceste cazuri este neapărat nevoie să ceară ajutor.
„Începe încet-încet să se interiorizeze, fără să comunice la nivelul la care ar trebui să comunice și atunci se adună foarte multe. Orele de dezvoltare personală, orele de psihologie cu psihoterapuți, poate pe lângă psihologul școlar care are abilități foarte bune, poate ar fi nevoie să fie prezența și a unui psihoterapeut”, a declarat Cristina Gemănaru, psihoterapeut.
La nivel național, peste 9.000 de apeluri au fost înregistrate într-o singură lună.
Sursă foto: superbebe.ro