Măștile de protecție, schimbate la un interval corect, au devenit cam costisitoare pentru unii constănțeni: „Suntem pensionari..”
Câteva zeci de lei – atât scot oamenii din buzunar în fiecare lună pentru achiziționarea materialelor sanitare. Este o cheltuială în plus cu care ne-am obișnuit în ultimii doi ani de zile. Reprezentanții farmaciilor spun că cererea s-a mărit considerabil odată cu valul cinci al pandemiei, iar vânzările la măștile de tip FFP2 s-au dublat.
Măștile de protecție sunt parte din viața noastră de doi ani de zile. Am învățat să trăim cu ele și s-au transformat în cel mai util accesoriu. Patru ore este indicat să purtăm o mască de protecție, după care suprafața acesteia poate deveni periculoasă sau inutilă.
„Măștile.. pe zi, să fiu sincer trei-patru măști pe zi. Cam 20 de lei pe săptămână. O mască e doi lei, dezinfectantul șase lei o sticluță mică. Cam 20 de lei pe săptămână”, spune un constănțean.
Pentru unii constănțeni, achiziționarea acestor măști pe o perioadă lungă de timp poate fi destul de dificilă. Sunt oameni care nu își permit să cumpere zilnic câte 2-3 măști de protecție. Așa se face că ajung să poarte una câteva zile bune.
Reporter: Cam cât de des schimbați masca?
Constănțean: La trei zile. Suntem pensionari..
Odată cu valul 5 al pandemiei sunt permise doar două tipuri de măști. Costul unei măști medicinale pleacă de la 80 de bani bucata, iar pentru o mască FFP2 de la 2 lei.
Așadar, la un calcul simplu, dacă o mască ar fi cumpărată cu 1 leu bucata, într-o lună de zile, o singură persoană poate cheltui în jur de 100 de lei, dacă vrea să își schimbe măștile la 3-4 ore. Reprezentanții farmaciilor din oraș spun că vânzarea materialelor sanitare este mai mare în ultima perioadă, iar cererea pentru măștile de tip FFP2 s-a dublat.
„Cererea în ultima perioadă a fost mai mare, având în vedere creșterea numărului foarte mare de cazuri. Pacienții au înțeles ideea de a purta mască, atât la interior, cât și la exterior. Ne-au solicitat atât măștile medicinale, cât și FFP2”, a declarat Andreea Băcuță, farmacist.
Sigur că printre constănțeni există și persoane mai puțin responsabile care ignoră în continuare măsurile de protecție. Medicii atrag atenția și îi roagă pe oameni să fie precauți.
„Sunt foarte mulți oameni care nu păstrează distanța între ei, riscă să se îmbolnăvească, nu neapărat de COVID, ci de orice altă boală care produce suferință. În zilele astea suntem copleșiți în cabinete de numărul mare de prezentări la consultații”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Până de curând, conform deciziilor autorităților, am fost nevoiți să purtăm măști de protecție, indiferent de calitatea acestora. Odată cu apariția noii variante, Omicron, oamenii trebuie să poarte doar măști chirurgicale sau de tip FFP2.