Ghinion pentru contrabandiști! Polițiștii Portului Constanța l-au prezentat pe Cargoscan, un scanner de containere care a costat un milion și jumătate de euro
Polițiștii Portului Constanța au primit un scanner de containere. Acesta poate face o radiografie detaliată a tot ce este dincolo de peretele de tablă. Este în fapt, un aparat gigant cu raze X, la fel ca cele din spitale, numai că mai puternic. Dispozitivul folosește niveluri de radiații mari. De aceea, când este în funcțiune, emite un avertisment de siguranță.
Scannerul uriaș pentru containere este mobil și poate fi dus la orice container suspect pentru radiografie. Astfel, viteza de verificare va scădea de la câteva ore la doar 40 de secunde.
“El are posibilitatea să se deplaseze cu brațul care scanează efectiv de la 20 metri pe secundă la 40 de metri pe secundă. Asta înseamnă că între 20 și 40 de secunde, o scanare efectivă este complete”, a declarat subcomisar Andrei Bratu, Poliția Transporturi Constanța.
Scannerul are ca ţintă containerele și TIR-urile care tranzitează Portul Constanța pentru a detecta mai rapid bunurile interzise care sunt introduse ilegal în țară, printre care droguri, migranți sau țigări de contrabandă.
“Aceste scanări se fac fie inopinant, fie dacă există anumite informații sau date cum că ar exista mărfuri contrafăcute sau susceptibile a fi contrafăcute sau anumite probleme de natură penală”, a declarat insp. de poliție Andreea Iiescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Sistemul de radiografie al containerelor poate să detecteze și materiale toxice sau radioactive. Acest scanner este operat de cinci
persoane.
“Acest scanner poate fi operaționat de către două persoane care se află la interior, în interiorul cabinei de comandă și două persoane care trebuie să se asigure că containerul se află pe aliniamentul de scanare și o persoană care se află înafara perimetrului care asigură zona supravegheată astfel încât nimeni să nu intre în momentul scanării”, a precizat subcomisar Andrei Bratu, Poliția Transporturi Constanța.
Dispozitivul este exact ca cel folosit în aeroporturi, pentru bagajele fiecărui turist care urmează să se îmbarce în avion: pătrund și văd, prin orice tip de material. Cel mai dens pe care l-au scanat până acum au fost butoaiele cu smoală.
“De când a devenit operațional întreg sistemul, adică din luna octombrie a anului 2021, au fost scanate 150 de containere și au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea indisponibilizării bunuri în valoare de peste 75.000 de euro. Vorbim aici de bunuri și mărfuri susceptibile a fi contrafăcute”, a specificat insp. de poliție Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Scanner-ul a costat un milion și jumătate de euro, iar cea mai mare parte din sumă este din bani nerambursabili de la Comisia Europeană.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

