dobroge.tv

Live

Mulți copii, puține creșe în Constanța: „Cred că ar trebui să înscrii copilașul dinainte să-l aduci pe lume pentru că e destul de dificil cu locurile”

27 ianuarie 2022
Publicitate

300 de locuri în creșele constănțene și peste 5.000 de copiii cu vârsta până în doi ani care ar putea fi înscriși. În orașul nostru există în momentul de față doar șase astfel de unități unde, zeci de micuți se află pe listele de așteptare. Părinții se plâng că sunt puține, iar unii dintre ei trebuie să scoată bani din buzunare pentru educația timpurie a celor mici și aleg unități private. Cererile de înscriere se înmulțesc în fiecare an, iar municipalitatea caută mereu soluții. De pildă, 65 de copii, care se aflau pe listele de așteptare, vor fi admiși în creșele de stat din luna februarie.

Ana Maria are o fetiță și de câteva luni bune se chinuie să-și înscrie micuța la o creșă de stat. Însă, pentru că nu a mai avut loc, a fost nevoită să apeleze la una privată. Aceasta lucrează și nu poate sta acasă cu copila.

Nu a fost acceptată din cauza locurilor foarte puține alocate. Mi s-a spus că trebuia depusă cererea pentru creșă cu cel puțin doi ani înainte de a împlini vârsta pentru a merge la creșă. În acel moment, copilul nici măcar nu era născut”, a declarat Ana Maria Duțu, mămică.

Multe dintre mamele care s-au întors la locul de muncă au fost nevoite să îi lase pe cei mici cu bunicii sau bonele pentru că nu au mai prins nici un loc liber în creșele de stat, iar majoritatea nu-și permit o creșă privată.

Cred că ar trebui să înscrii copilașul dinainte să-l aduci pe lume pentru că e destul de dificil cu creșele în ziua de azi. Sunt foarte puține la stat. Mai multe sunt la privat. Bine, sunt la privat, dacă cauți. Dar e destul de dificil”, spune Marius, tătic.

Există totuși și părinți care au putut sta cu cei mici acasă și au ales să nu îi înscrie la creșă. Cu toate acestea, chiar și ei consideră că orașul nostru are nevoie de cât mai multe instituții de acest fel.

Am hotărât să-i cresc eu până la trei ani, cum trebuie, ca o mamă normală. AM avut și posibilitatea de a sta acasă. Să știți că eu am început să fiu pro creșă pentru că, copilul se adaptează mai repede în colectivitate, mai ușor, își dezvoltă și imunitatea”, spune Andreea, mămică.

În acest moment, la nivelul municipiului Constanța există peste 5.000 de copii cu vârsta de până la doi ani și doar 300 de locuri disponibile. Numai în luna mai a anului trecut au fost depuse peste 560 de cereri de înscriere.

Procesul de înscriere al copiilor la creșe este unul destul de anevoios. În orașul Constanța există doar șase astfel de unități.

De la început au fost 300 de locuri. Am scăzut la 200, am crescut înapoi la 200. Cererea a fost undeva la 570 de locuri în creșele noastre, locuri pe care nu am putut să le dăm tuturor”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Ca să vină în ajutorul părinților, autoritățile promit modernizarea creșelor actuale și au în plan construirea unora noi pentru ca toți copiii să poată fi înscriși, fără a rămâne pe listele de așteptare.

Încă 65 de copii au intrat deja pe locurile care au fost vacantate, pentru că unii nu au mai venit, am început să-i sunăm pe fiecare și în funcție de ordinea de pe punctaj, cine mai era disponibil și își mai dorea să aibă copilul înscris, noi i-am sunat și astfel am făcut împărțirea pe creșe”, a mai declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Cele mai multe dosare aprobate au fost la Creșa nr. 1 și Creșa Licuricii. În acest moment, pe listele de așteptare mai există în jur de 100 de copii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233