Vânătoare de comori pentru iubitorii de istorie, la Constanţa. Cuibul Reginei şi Palatul Regal, printre atracţiile de la malul mării
Cuibul Reginei, Palatul Regal, Vila Regală din Mamaia și bustul Reginei Maria sunt doar câteva dintre atracțiile turistice ale orașului de la malul mării care vor putea fi redescoperite de constănțeni. Iubitorii de istorie vor putea participa la un treasure hunt prin care vor vizita și afla mai multe informații despre aceste obiective culturale. Evenimentul a început astăzi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Totul face parte din proiectul „Map your City” din cadrul programului Constanța, Capitala Tineretului.
Pereți plini de istorie, o arhitectură unică și un lăcaș plin de cultură. Așa arată cuibul Reginei Elisabeta care a luat naștere în urmă cu mai bine de 140 de ani și a fost construit de academicianul Anghel Saligny. Acesta se numără printre primele obiective ale vânătorii de comori la care iubitorii de cultură vor putea participa săptămâna aceasta.
„Noi astăzi inaugurăm traseul regalității ori ne aflăm la cuibul reginei din Port, unul dintre obiectivele emblematice care dau nuanța potrivită acestui traseu. O să vedeți panouri, unele de informare generală care să ne arate care sunt obiectivele și altele în dreptul lor în care se regăsesc informații istorice apoi imagini care, văzute dintr-o anumită perspectivă, imită liniile de arhitectură care erau la momentul respectiv pe clădiri, statui”, a declarat Ionuț Barbu, manager program „Constanța, Capitala Tineretului”.
Și nu este singurul obiectiv turistic care va putea fi redescoperit atât de constănțeni, cât și de turiști.
„Statuia Reginei Elisabeta de pe Faleza Cazinoului, Palatul Regal din Constanța, bustul Reginei Maria și în sfârșit, vila regală din Mamaia”, a declarat Lect. Univ. Dr. Gabriel Manea, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius.
Toate aceste atracții fac parte din proiectul „Map your City” din cadrul programului „Constanța, Capitala Tineretului” prin care tinerii și-au propus să-i lase pe doritori să descopere istoria orașului de la malul mării. De asemenea, în dreptul fiecărui punct turistic vor fi amplasate panouri informative.
„Au propus ideea de trasee turistice ca oricine ar fi, constănțean sau turist, atunci când își dorește să petreacă o zi în Constanța, să aibă o alternativă de genul ăsta care să-i umple ziua și să-i dea o tematică anume”, a precizat Ionuț Barbu, manager program „Constanța, Capitala Tineretului”.
„Modelul acesta de trasee ale regalității sau ale altor domenii, tematici sau perioade cred că va aduce tinerii mult mai aproape de acest tip de cultură istorică deoarece uneori nu mai este accesibilă publicului”, a declarat Conf. univ. dr. Daniel Valentin Citiriga, prodecan laFacultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”.
„Aici fiind cuibul reginei, un loc istoric, ne-am gândit că oamenii vor fi foarte interesați de istoria Reginei”, a spus un voluntar.
Mai mult, evenimentul a avut ca punct de legătură și data de 24 ianuarie când, în urmă cu mai bine de 160 de ani, au avut loc consolidarea statului român și modernizarea lui.
„Este cea mai importantă zi pentru că reprezintă nașterea statului român modern. Pe de o parte s-a deschis drumul unor importante reforme politice sociale, pe de altă parte s-a asigurat un statut mult mai cert al Principatelor în relațiile internaționale”, a declarat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu,decan Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”.
Proiectul aparține federației Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța alături de „Constanța, Capitala Tineretului”. Acesta este finanțat de Primăria Municipiului Constanța în colaborare cu o instituție bancară. Valoarea lui este de aproximativ 930 de mii de lei.