Intrarea liberă la muzeu de ziua Micii Uniri
Cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor, intrarea a fost gratuită la Muzeul Național al Marinei. Constănțenii, dar și turiștii care s-au aflat astăzi la malul mării au putut vizita expoziția permanentă a muzeului, dar și o sală dedicată special acestui eveniment istoric. Aici sunt expuse piese de artilerie, machete de nave, uniforme, dar și instrumente de navigație.
Unirea Principatelor Române a fost momentul care a dus la nașterea marinei militare române pe baze moderne. În octombrie 1860, s-au unificat flotele celor două teriorii, Moldova și Țara Românească, creându-se astfel o flotă unică.
„Suntem pe 24 ianuarie, ziua Micii Uniri așa cum este bine cunoscută, o zi în care am invitat constănțenii și nu numai să ne treacă pragul. Vizitarea este gratuită. Expoziția permanentă a Muzeului Național al Marinei Române care numără în jur de 6.000 de piese de colecție poate fi vizitată, așa cum spuneam, gratuit”, a declarat Andreea Croitoru, reprezentant Muzeul Național al Marinei.
De ocazie au profitat și turiștii care s-au aflat luni la malul mării. O parte dintre ei au vizitat muzeul pentru prima dată.
Reporter: De unde sunteți?
- Din București.
Reporter: De ce ați ales astăzi să vizitați Muzeul Marinei?
- Pentru că nu am venit niciodată și iubim marea, am venit cu familia și am zis să profităm, chiar dacă e vremea urâtă.
Pentru alții însă, nu este nicidecum prima vizită. Ba chiar, unii constănțeni sunt clienți fideli și spun că vin frecvent datorită expozițiilor care se schimbă destul de des.
„Am mai fost și cu copiii, acum singură. Nu vreau să pierd ocazia să-l vizitez dn nou. Exponate interesante, foarte mare, interesant din toate punctele de vedere”, a spus o constănţeancă.
„Puteți vedea o sală dedicată acestui eveniment extrem de important în care veți regăsi piese clasate în tezaurul național al României, un bust de-al lui Alexandru Ioan Cuza pentru că este întemeietorul marinei militare române pe baze moderne și o frescă realizată în anii ’80 de colegii de la Studioul de Arte Plastice”, a precizar Andreea Croitoru, reprezentant Muzeul Național al Marinei.
Cei care nu au ajuns luni la muzeu și vor să-l viziteze, o pot face și în celelalte zile ale săptămânii. Însă, pentru a admira mărturiile prețioase ale evoluției marinei militare și civile din țara noastră, oamenii vor scoate din buzunare 10 lei.