Lavinia a avut puterea să scape din ghearele unui iubit violent: „Când veneam acasă mama mă întreba: Când te desparți de el?”
Numărul celor care sunt supuși diferitelor tipuri de violență este în creștere. La nivelul județului Constanța, într-un singur an, sute de apeluri au fost înregistrate la 112. De pildă, în 2020, potrivit polițiștilor, peste 200 de persoane au cerut ajutor. În aceeași perioadă, și la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa s-au înregistrat 22 cazuri de violenţă împotriva femeii. Printre acestea se numără și Lavinia. Tânăra a fost una dintre victimele care au fost supuse unor astfel de traume. Povestea ei o aflați în materialul următor. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional.
Chiar dacă viața i-a oferit destul de multe provocări și a pus-o la încercare, Lavinia nu a renunțat să lupte pentru idealurile sale. La vârsta de 18 ani a simțit pentru prima dată pe propria piele ce implică astfel de traume iar relația toxică în care se afla atunci i-a afectat încrederea de sine.
„Mereu când mai veneam la mama acasă mă întreba „Când te desparți?”. Nu e ok, nu e pentru tine, uite ce face, nu e bine, nu e atent. Mereu mă atenționa, era în alarmă mereu. După un timp îndelungat am simțit și eu că ceva nu este ok, am zis „stai, ceva nu e bine”. Am vrut să renunț dar parcă este ceva care m-a făcut să dau înapoi”, a declarat Lavinia, victimă a violenței domestice.
Deși i-a fost teamă de cum va acționa partenerul său, și-a luat inima în dinți și a prins curajul de a spune „nu”. Chiar dacă frica de abandon a forțat-o să rămână în acea relație, timpul, spune ea, le vindecă pe toate.
„M-a căutat și atunci, mi-a spart parola de la Facebook, de e-mail, mi-a dat mesaje, ne-a jignit și pe mine și pe mama, ne amenința. Cu timpul am dat și la facultate, totul a venit de la sine. Încă nu eram total vindecată dar acum sunt mai bine, mai deschisă. De anul trecut, începând. Bine, aceste este un proces îndelungat”, a mai declarat Lavinia, victimă a violenței domestice.
Violența se poate manifesta sub diferte forme iar impactul pe care îl are asupra victimei diferă la fiecare persoană în parte. Pe lângă agresiunea fizică, există și alte tipuri de violență.
„Există și violență socială, abuz social adică te izoleză de prieteni, de familie, te obligă să rupi contactul cu oricine cunoscut. Violență economică în care te obligă să nu îți iei un loc de muncă, te controlează la bani, îți fură banii. Mai este și violența cibernetică, îți sparge parolele, te controlează, nu ai intimitate, nu ai nimic”, a mai declarat Lavinia, victimă a violenței domestice.
Pentru Lavinia, soluția era destul de simplă: avea nevoie de un sprijin, cineva care să o asculte și să o îndrume. Dacă atunci nu a avut la cine apela, acum, copiii care se simt în pericol și sunt victime ale abuzurilor pot folosi un număr de telefon pus la dispoziție special pentru ei.
„Guvernul României a lansat numărul unic gratuit pentru copii – 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului. La acest număr pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri, 24/24 ore. În cele 47 de Direcții de Protecție a Copilului din țară funcționează începând de astăzi birouri de operatori call-center 24/24 de ore, care preiau apelurile. Fiecare apel este monitorizat, gestionat în baza unor proceduri clare și niciun caz nu poate fi închis fără soluționare”, conform Guvernului României.
La nivelul României, în anul 2020, 1.331 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea actelor de violență în familie. Mai mult, 1.512 persoane au fost victime ale acestor abuzuri. Din totalitatea acestora, 212 au fost victime ale omorului, 559 ale violenței fizice, 15 au suferit vătămări corporale, o victimă care a suferit vătămarea fătului, 28 care au suferit agresiuni sexuale, 391 victime ale abandonului în familie și cinci victime ale coruperii sexuale a minorilor. În comparație cu anul precedent, numărul victimelor care au suferit astfel de traume a scăzut cu aproximativ 20%.
La nivelul județului Constanța, la ultima raportare din 2020, au fost înregistrate 215 apeluri la 112, numai în primele șapte luni, pentru săvârșirea actelor de violență fizică sau domestică. La nivel național, în aceeași perioadă, conform Ministerului Public, peste 1.500 de persoane au fost supuse violenței în familie iar din totalitatea lor, 619 au fost minori.