Mai puțini turiști în Delta Dunării și pe litoral, de Revelion: „Această scădere foarte mare se datorează în primul rând temerii de infectarea cu COVID”
Distracția de Revelion de anul acesta nu a egalat petrecerile de dinainte de pandemie. Cel puțin nu pe litoral și în Delta Dunării. Turiștii nu s-au înghesuit să vină la mare la trecerea dintre ani și au ales să stea acasă, să petreacă la prieteni sau să se cazeze la pensiuni mai ferite de ochii lumii și de valul patru. Operatorii din turismul românesc au tras linie după revelion și au constatat că încasările au fost aproape la jumătate față de 2019.
Ca în fiecare an, au fost făcute rezervări și în Delta Dunării, dar și pe litoralul românesc, însă chiar și așa, numărul turiștilor a fost totuși mai mic.
„În Tulcea au fost unii operatori care au amânat petrecerea de Revelion, n-au mai apucat să facă înscrieri suficiente pentru a ține petrecerea. Dacă vorbim doar de Crișana, da, dar în rest n-au fost foarte mulți curajoși care să deschidă pensiunile iarna”, a declarat Corina Davidodov, consilier comunicare Asociația Delta Dunării.
Principalul motiv pentru care oamenii n-au ales Delta Dunării este și accesibilitatea.
„Este greu de promovat Delta în acest moment și din cauza pandemiei, dar și accesibilitatea. Pentru că acolo, știm foarte clar, accesibilitatea se face doar pe apă, iar Delta Dunării este o destinație care este puțin mai greu de abordat. A avut parte Delta și anul acesta de turiști”, a declarat Cristian Bărhălescu, agent de turism.
„Delta este o destinație destul de greu accesibilă și în timpul verii, dar iarna cu atât mai mult. Și aici merg doar în zonele unde se poate ajunge relativ ușor și cu mașina și împătimiții de pescuit sau care vor o destinație nouă”, a declarat Dragoș Răducan, președinte FPTR.
Însă nu toți hotelierii au fost nemulțumiți. În Delta Dunării, în anumite zone, ușor accesibile, hotelurile au fost pline de turiști.
„De Revelion locația noastră a fost deschisă și împreună cu turiștii am petrecut trecerea dintre ani. Atunci când vine vorba de gradul de ocupare și când vine vorba de cererea pentru noaptea de Revelion petrecută în Delta Dunării, ei bine, la noi a fost sold out. Românii, dar și străinii au înțeles că pot să viziteze această locație indiferent de anotimp”, a declarat Andrada Popovici, director comunicare.
Cu toate acestea, doar 121.000 de turiști au ales să petreacă revelionul 2021-2022 departe de casă în unitățile de cazare, membre ale federației patronatelor din turismul românesc. Numărul mic de turiști din acest an a dus la o scădere a încasărilor cu 40% față de anul 2019, un an de referință pentru turismul românesc.
„Această scădere foarte mare se datorează în primul rând temerii de infectarea cu COVID și din cauza schimbării mentalității turiștilor, care nu mai doresc să petreacă sărbătorile sau să meargă la manifestări cu număr mare de persoane. Litoralul nu este o destinație care să atragă turiștii iarna pentru că avem destul de puține locuri încălzite, în jur de 2.500 de locuri încălzite, care nu toate sunt puse la dispoziție”, a mai declarat Dragoș Răducan, președinte FPTR.
„Comparativ cu Revelionul 2019 sunt mult mai puțini și asta datorită faptului că sunt unități închise, unități care până în 2019 erau deschise și ofereau servicii. Să nu uităm că și marile sări de bal, se spectacole erau pline până acum și toată lumea organiza Revelion, comparativ cu anul acesta când toți s-au restrâns. Undeva puțin peste 1.000-1.500 de turiști care au optat să vină pe litoral”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, agent de turism.
Față de anii trecuți, rezervările pentru Revelion s-au făcut pe ultima sută de metri, iar durata sejurului a scăzut de la cinci la trei nopți. În consecință, multe unități de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale, spun reprezentanții Federației Patronale de Turism din România.