dobroge.tv

Live

Mâncarea rămasă de la Crăciun, reinventată pentru a preveni risipa de alimente: idei simple de preparate

28 decembrie 2021
Publicitate

Mesele au fost pline cu preparate diverse și gustoase și anul acesta de Crăciun. Totuși, multă mâncare a rămas neservită. An de an, în orice casă sunt suficiente alimente neconsumate care în cele din urmă ajung la coșul de gunoi. Bucătarii spun că acestea au un potențial destul de mare de a fi integrate în alte bucate delicioase. Este nevoie doar de puțină imaginație.

Decembrie este luna în care facem cea mai mare risipă de mâncare. Românii cumpără de patru ori mai multe alimente ca în restul anului, spun statisticile. Oamenii susțin că au vrut să nu le lipsească nimic de pe masa de Crăciun și gătesc aproape de fiecare dată mai mult decât pot mânca. Mesele trebuie să fie bogate cu preparate care mai de care mai gustoase, iar resturile ajung apoi la gunoi.

Constănțean: A rămas, da.

Reporter: Și ce se întâmplă cu ea?

Constănțean: Mai păstrăm ce se poate mânca, ce nu vedem ce facem cu ea.

Alții preferă să congeleze surplusul, să le dea la animale sau pur și simplu să fie mai cumpătați atunci gătesc.

Noi stăm la țară și dăm la animăluțe. Mai împărțim și în vecini că așa e obiceiul”, spune o constănțeancă.

De regulă o consumăm, nu o aruncăm. Că e păcat de ea, vorba aia. Știu că de regulă noi românii aruncăm foarte multă mâncare. Noi sincer de câțiva ani am făcut mâncare potrivită mai de sărbători adică să ne rămână o zi, două după Crăciun”, spune un constănțean.

Însă, există modalități prin care mâncarea rămasă se poate transforma. Bucătarii propun câteva rețete simple și delicioase. De exemplu, carnea de la friptură se poate folosi în salate, paste sau însoțite de diferite sosuri.

În cel mai fericit caz ar trebui să nu rămână sau să nu exagerăm cu gătitul. Sunt mici artificii care acasă se pot face. Din preparate gata gătite se pot face. Dacă ai un piept de pui pe care l-ai făcut la cuptor sau la grătar, îl poți folosi la o salată Caesar. Dacă ți-au rămas niște ouă fierte, le poți folosi la o salată de ton sau o salată orientală”, a declarat Sorin Petcu, chef bucătar.

Și desertul poate fi reinventat, foarte ușor. Iată o rețetă simplă, dar foarte gustoasă.

Punem untul la topit cu puțin ulei să nu se ardă, cozonacul prin ou, lapte, zahăr vanilinat și esență de rom. Îl punem la prăjit exact ca pe o pâine cu ou. Foc mic că altfel se arde”, spune o bucătăreasă.

Între timp, zahărul s-a pus la topit peste care se toarnă smântână lichidă. Când cozonacul este rumenit, se unge cu acest sos de caramel. În acest fel, s-a obținut un desert nou și extrem de delicios.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233