Ajunul Crăciunului, ultima și cea mai aspră zi de post. Recomandările medicilor după această perioadă
Este ultima zi din postul Crăciunului. Ajunul este însă, cea mai aspră zi. Preoții le recomandă credincioșilor să țină post negru. Timp de 40 de zile, oamenii nu au avut voie să mănânce carne, lapte, brânză și ouă. În tot acest timp, au fost și zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. De mâine, constănțenii vor putea gusta din preparatele tradiționale de Crăciun. Medicii îi sfătuiesc însă, să nu facă excese pentru a nu ajunge la spital.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română. El a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie.
„Postul este curățire. Trebuie făcut curățenie în sufletul nostru. Noi prin post unit cu rugăciunea nu facem nimic altceva decât să înlesnim drumul de a-l întâmpina pe Dumnezeu. Postul trebuie să fie ținut nu doar de bucate, postul să fie abținere de la tot ce este rău”, a declarat preot Paulin Alecu, Mare Eclesiarh Catedrala Arhiepiscopală Sf. Apostoli „Petru și Pavel.
În cele 40 de zile ale postului, oamenii nu au avut voie să consume carne, brânză și ouă. Din acest motiv, credincioșii au căutat alte produse care să le înlocuiască. Fructele și legumele au fost însă, cele mai des consumate.
„Tot ce e vegetarian, fără grăsimi, fără animale”, spune un constănțean.
„Eu pot să țin post, dar doar postul negru. Nu pot țin post din ăla cu mâncare. Adică, mi se pare că trebuie un sacrificiu, cred că ăsta este postul adevărat”, spune o constănțeancă.
Pe 24 decembrie este ultima zi din post. În această zi, enoriașii țin post negru, iar de pe 25 decembrie aceștia pot consuma preparatele pe care gospodinele le pregătesc pentru masa de Crăciun.
„Sarmale din piept de curcan, o fripturică, tot ce e pe bază de carne, legume, fructe, dar nici abuziv, da ca tot românul”, spune o familie.
„Sarmale, cârnaț, dar nu în exces”, spune o constănțeancă.
„Mănânc foarte puțin, adică o sărmăluță, o bucățică de cârnăciori și cred că e suficient”, spune o altă constănțeancă.
Medicii însă, recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare, dar și la cantitatea de alcool.
„Pentru persoanele care au ținut post, tot așa important este să mănânce din fiecare dar în cantități mici, dar cu grijă. Cu grijă și la cantitatea de alcool. Suntem predispuși ca în zilele astea de sărbătoare să facem abuz”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
„Oamenii să mănânce cu măsură, să mănânce din toate dar cu măsură. Să nu facă excese alimentare, mai ales că, tradițional mesele de Crăciun sunt încărcate cu alimente grase care afectează ficatul, afectează vezica biliară”, a declarat Ionuț Cealera, director SAJ Constanța.
În această perioadă, sute de persoane ajung în fiecare an la urgenţă cu diferite afecţiuni, spun medicii.
„Combinăm grăsimile cu dulciuri, cu maioneză. Sigur că, se produce o descărcare a colecistului, o descărcare forțată și atunci desigur că avem probleme cu crizele biliare care sunt din cele mai frecvente afecțiuni acute în aceste zile”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Următorul post mare este cel al Sfintelor Paști care va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie.