Mersul cu colindul, una dintre cele mai răspândite tradiții de Crăciun
Printre obiceiurile româneşti, de o importanță deosebită este colindul de Crăciun. În Ajun, cete de colindători merg la casele oamenilor și cântă „Bună dimineaţa la Moş Ajun'”. Urmează apoi „Bună seara” și „Steaua”. Este bine să le deschidem ușa, pentru că se spune că astfel lăsăm sărbătorile să ne intre în casă. De asemenea, gazdele trebuie apoi să îi răsplătească cu mere, covrigi, dulciuri și bani. Fiecare colind în parte are farmecul lui şi fiecare urare are menirea ei.
Nașterea Domnului sau Crăciunul aduce în fiecare an un alt obicei frumos, colindatul. De multe ori, sărbătorile de iarnă sunt asociate cu zăpada și mirosul de scorțișoară, de sarmale sau cozonac făcut de bunici. De asemenea, ne duce cu gândul și la colindele care completează atmosfera de Crăciun.
„În Dobrogea sunt identificate colinde specifice precum „Raza soarelui”, „Portocala”, „Chitimiti” și colindătorii, copiii primeau pentru aceste colinde recompense nu materiale, ci colaci, fructe, nuci și era o bucurie și totodată o mândrie să primești acești colindători”, a declarat Ioana Tompe, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.
„Am primit dulciuri, mandarine, cadouri”, spune o tânără.
Cetele de colindători sunt primite fie în interiorul casei, fie la fereastră.Tradiția este veche și din fericire încă se mai păstrează, cel puțin pe la sate.
„Colindătorii adulți, tineri care mergeau din casă în casă, începând cu casa preotului din satul respectiv, apoi pe ulițe împărțindu-și satul astfel încât nici o gospodărie țărănească să nu rămână necolindată. Colindele pentru Crăciun au texte biblice. Sunt de regulă: Deschide ușa creștine, Am venit să colindăm”, a mai declarat Ioana Tompe, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.
Unul dintre cele mai frumoase colinde care se păstrează și astăzi este „Steaua”. Acesta anunță Nașterea lui Iisus Hristos și vorbește despre greutățile prin care a trecut Fecioara Maria.
În această perioadă copii mai cântă și „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Trei păstori”, „Sus la poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut Hristos” și „Florile Dalbe”.
„Clopoței, clopoței, Florile dalbe, Steaua sus răsare, Domn, domn să înălțăm”, spune o fetiță.
„Domn, domn să înălțăm, Steaua sus răsare, Florile dalbe”, spune o altă fetiță.
De asemenea, potrivit tradiției, copiii de la sate merg la colindat îmbrăcați în costume tradiționale.
„Aceștia erau îmbrăcați în cele mai frumoase straie și aveau accesoriile specifice sărbătorii, traistele unde primeau darurile, sorcova, steaua, clopoțeii cu care colindau”, a mai declarat Ioana Tompe, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.
Colindătorii vor merge la urat până în prima zi de anul nou.