dobroge.tv

Live

Petardele şi focurile de artificii, coşmarul animalelor, de Sărbători. Tarabele din Constanţa sunt pline cu materiale pirotehnice

20 decembrie 2021
Publicitate

Artificii, petarde și pocnitori - sunt doar câteva dintre zgomotele cu care ne-am obișnuit la trecerea dintre ani. Pe cât sunt de îndrăgite de unii, pe atât sunt de contestate de constănțenii care s-au săturat de sunetele puternice, în această perioadă a anului. Autoritățile atrag însă atenția că aceste materiale sunt periculoase și este nevoie de autorizații speciale pentru a fi comercializate. Este și motivul pentru care mulți vânzători s-au mutat în online.

La tarabele cu materiale pirotehnice din piețe este agitație. Unii constănțeni fac deja cumpărături pentru revelion. Nu toți oamenii se bucură însă, de distracția cu petarde. Pentru unii, zgomotul este insuportabil și ar vrea ca acest gen de activități să înceteze pentru totdeauna.

"Sunt foarte periculoase și oamenii fac greșeli. De la greșeli apar probleme de sănătate, nu sunt de acord"

"Ne deranjează, dar asta e. Tradiția, ce să-i faci?"

"Când sunt frumoase, nu mă deranjează. Dar când se întâmplă și lucruri neplăcute, da, bineînțeles"

Artificiile și materialele explozibile sunt deranjante și pentru animale, atât pentru cele de companie, cât și pentru cele sălbatice. Auzul lor este mult mai fin decât al oamenilor, iar sunetele puternice pot traumatiza companionii patrupezi.

"Cel mai important este să prevenim această situație, să le ținem în casă, să le ținem într-un loc în care sunetele se aud mai puțin și bineînțeles să le îngrijim, să le mângâiem, să le calmăm. Dacă ajungem la veterinar, acesta îi face un calmant injectabil ca să poată trece peste această perioadă", a declarat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar.

Petardele s-au mutat în online. Nici dacă vrei nu reușești să eviți anunțurile de vânzare de petarde în această perioadă, indiferent ce site de anunțuri ori rețea socială deschizi. Și vânzătorii de ocazie sunt mai mult decât doritori să își vândă marfa rapid.

Autoritățile le reamintesc oamenilor că doar anumite materiale pirotehnice pot fi comercializate, iar pentru acestea este nevoie de autorizații speciale. În urma incendiului de săptămâna trecută care a lăsat sute de persoane pe drumuri, unii români încearcă să ia atitudine.

În acest moment circulă o petiție pe internet prin care se cere interzicerea comercializării și folosirii petardelor în toată România. Până acum s-au strâns peste 50.000 de semnături.

Prin acest demers, semnatarii atrag atenția asupra nenorocirilor produse accidental sau intenționat de oamenii care au folosit în mod iresponsabil petardele.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233