În piețele din Constanța nu se mai vinde carne de porc de la producători privați
Vom mânca mai multă carne de porc din import în această iarnă. Din cauza pestei porcine, în piețele din Constanța nu vor mai exista producători privați care să-și vândă marfa. Ceea ce înseamnă că oamenii vor putea cumpără carnea doar de la fermele autorizate, din măcelării sau carmangerii. Unii au noroc și au rude de la care iau câteva kilograme însă, nu înainte de le face examenul trichineloscopic. Și medicii veterinari îi sfătuiesc pe constănțeni să fie atenți la ce cumpără.
Cei care au ferme de porci, spun că au parte de controale periodic, iar carnea lor nu va ajunge nicidecum în piețe. Aceștia preferă să o distribuie direct către magazine, supermarketuri sau abatoare.
„Îi vindem ori noi singuri, ori prin diverse rețele de vânzare, magazine și carmangerii și direct către populație direct cu ridicare de la fermă. Controale avem de când a început pesta, săptămânal, se prelevă probe de sânge. Față de anul trecut nu sunt majorări foarte mari, deoarece importurile de carne de porc în România sunt la nivel masiv și de mangalița și de porc industrial”, spune Alexandru Roșu, crescător de porci.
Unii comercianți sunt de părere că producătorii locali ar trebui ajutați mai ales în această perioadă. Ba mai mult, susțin că în fiecare an în preajma sărbătorilor fermieri sunt puși în situații neplăcute în ceea ce privește vânzarea mărfii din propria ogradă.
„Nouă ne vine carnea de porc din abatoarele autorizate cu certificat de sănătate, termen de valabilitate, tot ce trebuie să poată fi distribuită pe lanțul nostru de magazine. Trebuiau hale amenajate și ajutați într-un fel să-și vândă marfa. Marfa oricum venea testată din abator, dar trebuia să se facă hala specială cum se face și de sărbătorile de Paște și de Crăciun să se facă loc pe piață să se vândă marfa”, spune Lăcrămioara, comerciant.
„Este carne verificată, abatorizată, nu suntem privați. În fiecare an există problema asta în preajma sărbătorilor. Se termină cu porcul, se începe cu puiul, cu aviara și cu alte minuni”, spune Camelia, vânzător măcelărie.
Anul acesta sacrificarea porcilor pentru consum public se va realiza doar în abatoare autorizate. Ceea ce înseamnă că micii producători nu își vor mai putea aduce marfa pentru a o vinde în piețele agroalimentare.
„Datorită situației epidemiologice care evoluează la ora actuală vis a vis de pesta porcină africană, nu se valorifică carne de porc în piețele agroalimentare. Vor fi abatorizate în unități autorizate sanitar-veterinare, acolo unde se va efectua examenul trichineloscopic”, a declarat Cristina Linte, purtător de cuvânt DSVSA.
„Din cauza evoluției pestei porcine africane, vânzătorii, gospodăriile particulare, producătorii particulari, nu pot vinde, au interzis la comerciaizarea cărnii de porc în piețele noastre. Se va comercializarea carnea de porc exclusiv abatorizată, prelucrată”, a declarat Teo Hira, director RAEDPP.
Decizia a fost luată de către autorități din cauza numărului mare de infectări cu pesta porcină. Însă, acest lucru îi nemulțumește pe constănțeni.
Constănțean: Asta-i abureală.
Reporter: Nu credeți?
Constănțean: Nu. Lumea s-a obișnuit să ia de la fiecare, toate piețele. Mă duc în piața Griviței știu crescătorul, de unde iau și sunt sigur. Să le asigure condiții.
„Pesta este câteodată o invenție foarte bună, pentru marii sau foarte marii, cei care vând carne de porc. Să fie testată, analizată, de așa manieră încât să nu-ți fie frică să cumperi”, spune un constănțean.
„N-o să fie bine, că cine voia cumpăra de acolo. Când vreau să mănânc ceva mai bun iau de la producători. Cât de mult, de puțin să existe și ei, să nu dispară definitiv”, spune o constănțeancă.
De asemenea, medicii veterinari mai atrag atenția asupra unui alt aspect. Carnea de porc trebuie testată. La nivelul județului Constanța examenul trichineloscopic se pot face în șapte centre, precum și în 44 de circumscripţii de Asistenţă Veterinară. În municipiu acestea sunt amplasate în Piața Griviței și pe Șoseaua Mangaliei.