"Prima Casă" devine "Noua Casă" - care sunt principalele modificări
Schimbări majore la programul „Noua Casă”. Acesta poate fi accesat de toți cei care nu dețin o locuință sau au o locuință cu o suprafață mai mică de 50 de mp. Mai mult decât atât, anul acesta și cele două plafoane au crescut. Programul prevede credite de până la 140 de mii de euro pentru locuințele noi și până la 70 de mii de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani. Și avansul va fi unul pe măsură și va fi calculat în funcție de suma cerută.
Prin programul „Noua Casă”, tinerii vor putea acum să obțină mai mulți bani de la bancă pentru a-și achiziționa o locuință noua.
Garanțiile de stat diferă în funcție de creditul obținut de la bancă. Acestea sunt cuprinse între 50 și 60% din valoarea creditului și reprezintă între 85 și 95 % din prețul achiziției unei locuințe.
Programul poate fi accesat de cei care nu dețin singuri sau împreună cu soția o locuință, sau au o locuință în suprafață mai mică de 50 de mp.
„Prin locuinţă în sensul programului <<Noua
casă>> se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”, se arată în Ordonața de Urgență aprobată de Guvern.
Programul „prima casă” a fost lansat în 2009 și a fost redenumit „O famile, o casă”, într-un proiect aprobat în primăvară. Odată cu pandemia de coronaviurs, programul a devenit „Noua Casă” și a suferit modificări încă din luna martie.