Situaţie disperată pentru mii de navigatori români! De luni de zile aşteaptă să îmbrăţişeze persoanele dragi
Situație incertă pentru sute de mii de navigatori. Deși Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus în urmă cu patru luni, nici până în acest moment nu s-au realizat toate schimburile de echipaj. Navigatorii sunt încă blocaţi pe navele pe care lucrează și așteaptă să ajungă acasă. Mulți dintre ei stau pe mare chiar și de opt luni de zile.
Foarte puține sunt țările în care se pot face schimburi de echipaj la nave. Dacă în unele state se poate întâmpla acest lucru, altele au granițele complet închise.
“Trebuie această focusare pe schimburile de echipaj, guvernele trebuie să înțeleagă că trebuie să facă întradevăr acele culoare și nu numai a pus pe hârtie și a face înțelegeri . Pentru că avem înțelegeri cu vreo 13 țări care spun că au dat drumul la culoare. Ne uităm că astăzi în Manila navigatorii filipinezi nu sunt schimbați decât câte 20 de nave în fiecare zi”, a declarat Adrian Mihălciou, reprezentant ITF.
Nici marinarii români nu au fost ocoliți de această problemă globală. Aproximativ 4.000 de navigator așteaptă să fie schimbații, în același timp, alți patru mii de români așteaptă să plece la muncă. Autoritățile trag un semnal de alarmă și spun că în orice moment se poate prăbuși și această latură a economiei dacă nu se vor lua măsuri concrete.
“Industria maritimă o să cadă probabil dacă nu se vor face aceste culoare verzi și aceste și aceste culoare speciale pentru schimburile de echipaje, iar guvernele nu vor da atenție acestei probleme foarte mari pe care o au navigatorii la bord”, a precizat Adrian Mihălciou.
Comandantul unui petrolier spune că un marinar care este blocat pe navă de mai multe luni nu mai poate da același randament.
“Lumea nu este încă conștientă că acest virus, această infecție nu este ea atât de puternică cât dereglările pe care le-a făcut în lume au devenit deosebite, și industriile și economiile țărilor, și economia mondială, toată, am intrat în recesiune. Probabil o să simțim asta în următoarea perioadă. O să simțim imposibilitatea a mai trăi în condițiile care am făcut-o până acum chiar și cu aceste probleme care le-am avut”, a conchis Adrian Mihălciou
În acest moment sunt 350.000 de navigatori blocați pe mările și oceanele lumii.