Pe urmele istoriei Constanței: „Am refăcut traseul autorităților române care s-au instaurat în Dobrogea în urmă cu 143 de ani”
Traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu România a fost astăzi refăcut în zona Peninsulară. În spatele fiecărei clădiri administrative în care aceștia și-au desfășurat activitatea din anul 1878 există câte o poveste istorică. Primul Palat Comunal s-a aflat unde acum este Muzeul de Artă Populară, iar prima biserică creștin ortodoxă a fost cea construită de comunitatea elenă. Din dispozitia primului prefect, la 12 decembrie 1878 a fost constituit și primul consiliu al orașului, iar primul primar a fost Ion Bănescu.
Data de 23 noiembrie 1878, este un moment important din istoria Dobrogei. În acea zi autoritățile civile și militare române au ajuns la Constanța. De asemenea, s-au împlinit și 143 de ani de la intrarea oficială în administrare românească a ținutului dintre Dunăre și Mare. Cu această ocazie, în zona Peninsulară a fost refăcut traseul parcurs de autoritățile române.
„Practic vom reface turul făcut sau traseul făcut de autoritățile române care s-au instaurat în Dobrogea în urmă cu 143 de ani”, a declarat Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu.
Turul a început de la Harta așezărilor antice din Dobrogea de la intrarea în Parcul Arheologic.
La 18 ani după Unirea Dobrogei cu România, în Constanța a fost inaugurat primul Palat Comunal, un sediu pentru autoritățile locale de la acea vreme. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.
„A fost sediul de Primărie între 1896 și 1906, practic primul Palat Comunal al orașului Constanța”, a declarat Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Biserica „Schimbarea la față” care a fost construită între anii 1865-1868 de către comunitatea elenă a fost primul lăcaș de cult creștin ortodox din orașul nostru. Aici se spune că, regele Carol I a oficiat slujba Te Deum cu ocazia obținerii Independenței Dorbrogei.
Un alt punct care a marcat istoria Dobrogei este Tribunalul Constanța care se află lângă Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Se pare că această clădirea a fost reședința Regelui Carol I.
Muzeul de Istorie și Arheologie este un monument istoric care a fost construit între 1911 și 1921, după planurile arhitectului Victor Ştephănescu. Primăria a funcționat aici până în anul 1977.
„Putem admira placa comemorativă și nu în ultimul rând acest Palat Comunal, Primăria orașului Constanța, între 1921 și 1977”, a mai declarat Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Turul s-a încheiat în Piața Ovidiu.
Evenimentul s-a numit „23 noiembrie - Ziua Recunoștinței Constănțenilor” și a fost organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu.