Val de nemulțumiri în rândul constănțenilor: atât aceștia, cât și operatorii economici, cer suspendarea Regulamentului din zona Peninsulară
Locuitorii din zona peninsulară, precum și agenții economici care au afaceri aici sunt în continuare nemulțumiți și cer suspendarea regulamentului. Mai mult, aceștia susțin că intervalul orar pentru aprovizionare este unul aberant. Și asta pentru că, nici ei, și nici firmele care le aduc marfă nu au program de noapte. De asemenea, riveranii spun că li se pare inuman, având în vedere că plătesc atâtea taxe, să-și parcheze mașina în altă parte și nu dreptului blocului așa cum o făceau până acum. Astăzi, edilul orașului și consilierii locali au avut o întâlnire și urmează să fie găsite și soluții.
De săptămâna trecută, accesul în zona peninsulară se face doar pe baza unui permis. Însă acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul locuitorilor. Oamenii și-au dat întâlnire în weekend-ul care tocmai s-a încheiat pentru a discuta despre problema lor. Aceștia au cerut suspendarea regulamentului.
„Nu putem să trecem, nu poate să-ți vină o rudă, un prieten, nu poți să chemi pompele funebre, nu lasă să intre mașina. Unde pot să-și lase mașina când și dacă ar vrea să plătească, nu sunt locuri”, spune un constănțean.
„Am soacra de 87 de ani care locuiește cu mine, trebuie să o duc la spital, cum fac? Noi ce facem, ăștia fără mașini?”, spun constănțenii nemulțumiți.
„Nu să ne pună pe noi în fața faptului împlinit, să nu putem să ducem la bătrâni mâncare, medicamente, să-i îngrijim, pe copii să-i ducem la grădiniță, la creșă”, spune un alt constănțean.
Pentru fiecare locuință se eliberează un singur permis de acces. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care o familie are mai multe mașini, doar una singură va putea intra în zona peninsulară, restul vor fi parcate în alte locuri. Acest lucru i-a revoltat pe unii oamenii.
„De ce la Judecătorie și la Tribunal se poate face parcare și aici, 20 de metri mai jos nu se poate face parcare?”, se întreabă un constănțean.
„Să ne lase pe noi, riveranii, să avem și noi niște drepturi, nu numai de o mașină. Să putem să parcăm, paralel pe stradă, acolo unde se poate”, spune un constănțean.
„Dacă noi toți care suntem aici și nu primim permis de acces vom parca pe locurile cu plată de pe Termele Romane, la Poarta 1, pe Elisabeta și în Portul Tomis 1, unde vor parca turiștii care vor veni să ridice această zonă?”, spune o constănțeancă.
Și agenții economici care desfășoară afaceri în centrul istoric sunt revoltați și consideră că această măsură îi va duce în pragul falimentului.
„Să vedeți cum ne aprovizionăm noi. Da, cu doamne, cu domni, cum apucăm, să cărăm butoaie de bere, să cărăm zarzavatul, să cărăm pâinea. Nu se poate. Suntem într-un oraș civilizat, cel puțin asta pretindem, că vrem un oraș civilizat și decent”, spune un agent economic.
„Eu am un hotel. În condițiile date, mie când îmi vine un turist străin, vine la două noaptea, la trei noaptea. Deci cum să-l pun, ce-i spun omului ăla străin? Du-te domne și caută pe strada cealaltă. Și el spune domne îmi pare rău, nu mai vin la dumneavoastră. Deci, falimentul”, spune un patron de hotel.
„Dacă nu am mașina mea de serviciu, ca agentul meu să ajungă la timp, în vamă, la autorități, să-și poată face documentele de plecare, suntem terminați”, spune un constănțean.
Mai mult, cei care dețin diferite afaceri în zona peninsulară spun că intervalul orar pentru aprovizionare este unul aberant.
„De la 23.00 la 06.00, în condițiile în care, niciun restaurant nu este deschis la această oră. Noi ca și furnizori nu avem program de funcționare în acest interval, deci nu se poate realiza un flux de aprovizionare corect. E ceva imposibil de făcut în condițiile în care este făcut acum regulamentul de acces”, spune un constănțean.
„Nu știu cine își permise să angajeze o tură de noapte, pe care să-i plătească la ore de noapte, ca să ne facem aprovizionarea. Și nu știu cu cine ne facem aprovizionarea că eu nu știu să lucreze niciunul dintre partenerii noștri, să aibă ore de noapte”, spune un agent economic.
Edilul orașului, aparatul de specialitate al municipalității și reprezentanții consilierilor locali PNL și USR, s-au întâlnit luni pentru a discuta problemele celor care locuiesc sau au afaceri în zona peninsulară.
„Primarul Vergil Chițac și consilierii locali PNL, respectiv USR, au agreat găsirea soluțiilor care să armonizeze interesul public general cu cel al cetățenilor din Zona Peninsulară. (...) S-a stabilit un grup de lucru (...), în care se va analiza punctual fiecare problemă semnalată în vederea soluționării ei”, au transmis reprezentanții primăriei pe pagina lor de socializare.
La finalul acestor întâlniri va rezulta un set de măsuri ce vor avea ca scop crearea unui echilibru între cerințele cetățenilor și reglementările necesare realizării investițiilor din fonduri europene și de la bugetul local ce au ca obiectiv reabilitarea, protejarea și punerea în valoare a zonei.