dobroge.tv

Live

De vorbă cu pictorul constănţean Marian Teletin. Fiecare tablou din atelierul său spune o poveste

18 noiembrie 2021
Publicitate

Pereți care au prins viață, tablouri la tot pasul și un amalgam de stiluri și curente artistice. Marian Teletin și-a găsit refugiul în artă iar pictura a devenit pentru el un stil de viață. Atelierul său este ca o pată de culoare în peisajul gri de la marginea orașului Basarabi. Deși pandemia i-a dat peste cap câteva planuri și a pus pe pauză expozițiile, acesta speră că își va relua activitatea cât mai curând posibil. Pentru el, pasiunea sa este terapie iar acest lucru încearcă să-l transmită tuturor celor cu care are ocazia să stea de vorbă.

Deși pare un loc uitat de lume din exterior, cu primii pași făcuți în atelierul pictorului Marian Teletin, totul prinde culoare. Spațiul său pare rupt dintr-o poveste în care modernismul și expresionismul și-au pus amprenta. În cazul lui, arta este cea care l-a găsit, fără ca el să caute acest drum.

„Eram copil şi mama mea a considerat că am talent la desen. Are talent băiatul meu la desen şi trebuie să se ducă să facă ceva în sensul ăsta. Am făcut o şcoală de pictură încă de mic, Şcoala de muzică şi pictur din Giurgiu şi de acolo am luat microbul rău de tot”, spune Marian Teletin.

Cea care l-a călăuzit pe acest drum a fost profesoara sa de pictură. Datorită ei, ceea ce face astăzi i se datorează într-o mare măsură. S-a hotărât să țină cursuri de pictură cu tinerii interesați de frumos pe care, cu fiecare ocazie, îi îndeamnă să fie liberi și să nu se teamă de culoare.

„În general, mai ales atunci când eşti copil şi eşti la început de drum în ale desenului, ale picturii, eşti foarte constrâns de faptul că nu-ţi iese bine sau încerci să fii riguros în ceea ce faci şi nu-ţi iese, copiii care par a greşi şi aşază culorile alandala şi nu sunt atenţi, ba chiar mai scapă, de foarte multe ori realizează nişte lucruri extrem de interesante”, a mai spus Marian Teletin.

În spatele fiecărui tablou există o poveste. Fie că este vorba de un vis transpus pe pânză, fie de propria sa viziune asupra unui obiect sau fenomen, Marian s-a folosit de-a lungul timpului de numeroase tehnici de pictură pentru ca operele sale să prindă viață în ochii privitorilor. Creațiile sale datează încă din anul 1962.

„Tehnica de atunci şi de acuma a trecut prin diverse transformări, prin diverse etape, nici nu aş putea să spun că am avut o tehnică fiecare la timpul ei, deci acum, ultima tehnică ţine de expresionism”,mai povesteşte Marian Teletin.

Deși fiecare operă de artă are valoare sentimentală pentru el, există una pe care o preferă pentru că îl leagă de amintiri vechi.

„Uitându-mă acum vreo trei săptămâni prin tablourile lui Ciucurencu (n.r. – Alexandru Ciucurencu, pictor) am găsit aceste anemone făcute în multe tablouri şi mi-am dat seama că asta vine de undeva din istoria mea personală. Evident că asta mi-a creat o adevărată revelaţie cu privire la acest tablou, m-am îndrăgostit de el, pur şi simplu”,a mai spusMarian Teletin.

Pentru pasionații de artă care vor să păstreze aceste opere o viață întreagă, trebuie să țină cont de câteva aspecte: să le ferească de umiditate și șocuri termice puternice. Pentru Marian Teletin, pictura înseamnă terapie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233