Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, la ceas aniversar. S-au împlinit 149 de ani de învăţământ militar de marină
Manifestările dedicate aniversării au fost organizate și anul acesta în condiții pandemice, cu un număr restrâns de participanți. Activitățile au debutat încă din weekend-ul trecut. Sâmbătă au fost plantați 10 puieți de arțari canadieni în curtea instituției, luni a fost acordat titlul de „Senator de Onoare” unor profesori de renume, iar astăzi a fost organizat un ceremonial militar. Despre istoria academiei, dar și despre cariera de marinar militar ne-a povestit astăzi, comandorul Alecu Toma, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
„Academia Navală
Mircea cel Bătrân a luat ființă în anul 1872, odată cu înființarea Școlii
Flotilei, la Galați. În anul 1990, Institutul de Marină Mircea cel Bătrân
devine Academia Navală Mircea cel Bătrân. În Academia Navală existau studenți
străini și înainte de 1989. Asta înseamnă că nivelul de pregătire în instituția
noastră a fost unul de nivel internațional.
Astăzi, Academia Navală Mircea cel Bătrân se găsește pe trendul ascendent în cea mai bună poziție, de-a lungul istoriei sale. Noi suntem acreditați atât de Ministerul Educației, cât și de Ministerul Transporturilor, pentru a putea forma personal pentru marina comercială, dar și pentru industria portuară.
Meseria de marinar militar este o meserie care aduce cu sine și satisfacții pe măsură, dar și o muncă destul de grea pentru că marea nu iartă. Noi pregătim marinari militari pentru Forțele Navale Române, în principal, cât și pentru Garda de Coastă, iar activitatea în cadrul instituției noastre este una extrem de elaboriaoasă pentru că pe lângă curicula academică pe care studenții noștri o urmează, și care este total integrată în învățământul tehnic superior din România, studenții noștri militari studiază și o curiculă cu caracter militar. Astfel încât, la sfârșitul celor patru ani de școală, ei vor primi primul grad de ofițer aspirant, pentru Forțele Navale sau primul grad de ofițer pentru Garda de Coastă, respectiv subinspector”, a declarat cdor. conf. univ. dr. ing. Alecu Toma, rector Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța.