Expoziție inedită la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanţa cu 30 de personalităţi greceşti
30 de personalități grecești au fost expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Unul dintre cei mai importanți, a fost Evanghelie Zappa, cel care a adus un plus de valoare în istorie. Acesta a fost unul dintre fondatorii Jocurilor Olimpice moderne. Evenimentul s-a desfășurat și cu ocazia zilei de 14 noiembrie, Ziua Dobrogei în care au fost amintite faptele eroice ale neamului grecesc care au contribuit și la istoria țării noastre. La acesta au participat mai multe autorități locale, reprezentanți ai comunității Elene din Constanța, precum și ai Ambasadei Greciei în România.
S-au împlinit 200 de ani de la Revoluția Greacă, iar Muzeul de Istorie din municipiu a găzduit astăzi o expoziție a personalităților grecești care au contribuit și la istoria neamului nostru.
Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Apolodor din Damasc, Despot Vodă, Gheorghe Duca, dar și Evanghelie Zappa.
„O serie de personalități grecești care au jucat un rol de seamă, în multe cazuri, în istoria poporului nostru. Noi suntem, cel puțin aici, în Dobrogea, în Constanța, suntem îmbibați de elenism, aș putea spune”, a declarat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.
Evanghelie Zappa s-a născut într-o familie de aromâni, în Nordul-Vestul Greciei și a fost una dintre personalitățile balcanice ce au contribuit la fondarea Jocurilor Olimpice moderne, lucru care i-a adus și celebritatea.
„Pentru că el a avut ideea Renașterii sau facerii acestor Jocuri Olimpice. Pentru asta, a donat enorm de mulți bani. Pentru că în Grecia s-a făcut arenă și așa mai departe. Și a adus nu în istoria României, în istoria lumii, Jocurile Olimpice”, a declarat Anton Antoniadis, președintele comunității Elene din Constanța.
Moşier cu peste 15.000 de hectare de teren, Evanghelie Zappa a fost adoptat rapid de cercurile înalte din societatea românească a vremii. Sfătuitori şi prieteni
îi erau, printre alții, și Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu și Barbu Catargiu
“Familia Zappa a donat mari sume de bani pentru înființarea Academiei Române și pentru construirea Ateneului din București”, a declarat Sofia Grammata, ambasadoarea Republicii Elene în România
De asemenea, cu prilejul zilei de 14 noiembrie în care este celebrată Ziua Dobrogei, această expoziție a evidențiat importanța comunității în viața municipiului, județului, regiunii, dar și a întregii țări.
„Celebrarea Zilei Dobrogei, care prilejuiește itinerarea la Constanța a acestei expoziții, este, în primul rând, un prilej de evocare și de apreciere a rolului pe care comunitățile etnice l-au avut în viața acestui oraș, de la înființare și până astăzi”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
„Lucrurile adevărate și trainice dăinuiesc peste secole, peste milenii. Asistăm la o lecție de istorie. O lecție scrisă de înaintașii noștri acum mii de ani. Noi, Dobrogea, suntem recunoscători celor care au creat acest teritoriu”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Expoziția personalităților grecești a fost găzduită la Constanța printr-o colaboare a Primăriei municiupiului, împreună cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Comunitatea Elenă Elpis Constanța în colaborare cu Ambasada Republicii Elene în România.